Рикота с мак и розмарин, сладко от горски плодове и салата от спанак и рукола
Салата и сладко? Разбира се, че е много вкусно, стига да намерите добрия баланс между съставките – така, както е в рецептата на Иво Игнатов, шеф-готвач на столичния вино-бар Grape Central.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 250 г рикота
- 1 яйце
- 1 с. л. мак
- 4 стръка пресен розмарин, по желание
- 1 бурканче сладко от горски плодове
- смесени бейби спанак и рукола
- сол на вкус
- 1 с. л. зехтин
- 50 г запечени ядки по избор
Начин на приготвяне
- 1.
Студената рикота се оформя на топчици и се слагат в тава, застлана с хартия за печене. Посоляват се, намазват се с разбитото яйце, поръсват се с мак и се пекат 10 мин. в предварително загрята на 180° С фурна.
- 2.
Розмаринът се начуква с дръжката на готварски нож и се разделя на четири места в плато за сервиране.
- 3.
Върху него се слага от сладкото, приблизително ½ с. л. на порция.
- 4.
Спанакът и руколата се овкусяват със зехтин и сол.
- 5.
След около 10 мин. печената рикота се вади от фурната и с шпатула или лъжица се прехвърля върху сладкото и розмарина. Салата се аранжира в същата чиния около тях и се поръсва с ядките. Сервира се с прясно изпечен хляб: тост, брускети, кростини, може и готови крекери.