Начало За нас Реклама Контакти

Рибно филе със сусам

Снимка за Рибно филе със сусам
30
Време за приготвяне: 30 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Сусамът е едногодишно маслодайно растение, виреещо най-добре в тропическите и субтропическите райони на земята. Родината му най-вероятно е Африка, откъдето се разпространява към Азия, по-точно в Индия и Китай. Още строителите на Вавилонската кула са ползвали сусам, похапвайки си смлените му зърна. Днес зърната леко се препичат и придобиват приятен аромат, напомнящ на печени ядки. В кухнята се използват както целите зърна, така и сусамовото олио. Особено китайците го прибавят към много ястия като подправка. Заради високите температури, на които издържа, олиото е много подходящо и за пържене. В зърната се съдържат близо 50% мазнина и 20% белтъчини. Освен това сусамът е богат на ненаситени мастни киселини, витамините Е и В, магнезий, калций, желязо и фосфор.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 4 големи филета от бяла риба
  • 2 ч. л. сусам
  • за маринатата:
  • 3 с. л. соев сос
  • 1 с. л. мед
  • 1 с. л. бяло вино
  • 1 к. л. настърган пресен джинджифил или лимонова кора
  • 1 скилидка пресован чесън

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Смесват се соевият сос, медът, виното, чесънът и джинджифилът или лимоновата кора. Рибните филета се заливат с маринатата и се оставят да престоят 15 мин.

  2. 2.

    През това време сусамът се запича на котлона в сух тиган, като непрекъснато се разбърква, докато се зачерви.

  3. 3.

    Рибата се пече около 8 мин. в намазан с мазнина тиган с незалепващо покритие, като от време на време се полива с маринатата. Преди да се извади, се поръсва със сусама.


Ян. 2003
Още подобни рецепти
Коментари