Рибно филе със сусам
Сусамът е едногодишно маслодайно растение, виреещо най-добре в тропическите и субтропическите райони на земята. Родината му най-вероятно е Африка, откъдето се разпространява към Азия, по-точно в Индия и Китай. Още строителите на Вавилонската кула са ползвали сусам, похапвайки си смлените му зърна. Днес зърната леко се препичат и придобиват приятен аромат, напомнящ на печени ядки. В кухнята се използват както целите зърна, така и сусамовото олио. Особено китайците го прибавят към много ястия като подправка. Заради високите температури, на които издържа, олиото е много подходящо и за пържене. В зърната се съдържат близо 50% мазнина и 20% белтъчини. Освен това сусамът е богат на ненаситени мастни киселини, витамините Е и В, магнезий, калций, желязо и фосфор.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 големи филета от бяла риба
- 2 ч. л. сусам
- за маринатата:
- 3 с. л. соев сос
- 1 с. л. мед
- 1 с. л. бяло вино
- 1 к. л. настърган пресен джинджифил или лимонова кора
- 1 скилидка пресован чесън
Начин на приготвяне
- 1.
Смесват се соевият сос, медът, виното, чесънът и джинджифилът или лимоновата кора. Рибните филета се заливат с маринатата и се оставят да престоят 15 мин.
- 2.
През това време сусамът се запича на котлона в сух тиган, като непрекъснато се разбърква, докато се зачерви.
- 3.
Рибата се пече около 8 мин. в намазан с мазнина тиган с незалепващо покритие, като от време на време се полива с маринатата. Преди да се извади, се поръсва със сусама.