Риба с пресен лук и орехи
Пресният лук не притежава сладкия вкус на старите глави и затова е по-подходящ за комбиниране с риба, която има естествена, макар и немного изявена сладост.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 пъстърви
- 3 връзки пресен лук, нарязан
- 1 с. л. зехтин
- 1 с. л. масло
- 50 мл бяло вино
- 100 г натрошени орехи
- 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
- 1 щипка сушен девесил
- 1 домат, нарязан на тънки резени
- 1 лимон, нарязан на тънки резени
-
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Рибата се филетира и се нарязва на парчета. Всяко парче се посолява и се поръсва с черен пипер на вкус.
- 2.
Лукът се слага в сгорещения зехтин с маслото, разбърква се минута и се залива с виното. Оставя се да ври, докато се изпари. Прибавят се орехите, сол и пипер на вкус. Разбъркват се, слагат се магданозът и девесилът.
- 3.
Рибата се подрежда в съд за печене, парчетата се покриват със сместа с лука и отгоре се подреждат, като се редуват, резените домат и лимон. Намазват се със зехтин и леко се поръсват със смляна морска сол.
- 4.
Рибата се запича 20 мин. във фурна, загрята на 200˚ С.