Начало За нас Реклама Контакти

Риба с пресен лук и орехи

Снимка за Риба с пресен лук и орехи
50
Време за приготвяне: 50 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Пресният лук не притежава сладкия вкус на старите глави и затова е по-подходящ за комбиниране с риба, която има естествена, макар и немного изявена сладост.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 2 пъстърви
  • 3 връзки пресен лук, нарязан
  • 1 с. л. зехтин
  • 1 с. л. масло
  • 50 мл бяло вино
  • 100 г натрошени орехи
  • 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
  • 1 щипка сушен девесил
  • 1 домат, нарязан на тънки резени
  • 1 лимон, нарязан на тънки резени
  •  сол и черен пипер на вкус

     

Начин на приготвяне

  • 1.

    Рибата се филетира и се нарязва на парчета. Всяко парче се посолява и се поръсва с черен пипер на вкус.

  • 2.

    Лукът се слага в сгорещения зехтин с маслото, разбърква се минута и се залива с виното. Оставя се да ври, докато се изпари. Прибавят се орехите, сол и пипер на вкус. Разбъркват се, слагат се магданозът и девесилът.

  • 3.

    Рибата се подрежда в съд за печене, парчетата се покриват със сместа с лука и отгоре се подреждат, като се редуват, резените домат и лимон. Намазват се със зехтин и леко се поръсват със смляна морска сол.

  • 4.

    Рибата се запича 20 мин. във фурна, загрята на 200˚ С.
     


Подходящи типове вина
Май 2013
Още подобни рецепти
Коментари