Риба къри на фурна
Традиционното индийско къри обикновено се приготвя дълго и в стари, очукани и напетнени тенджери. В нашата рецепта, обаче избрахме времето да е кратко, а съдът - тавичка. И не сгрешихме - рибното ястие с тропически аромати е просто чудесно.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 филета от тилапия, пъстърва или сьомгова пъстърва
- 2 с. л. зехтин
- 1 скилидка чесън
- 1 глава лук, нарязан на полумесеци
- 1 ч. л. къри на прах
- 2 тиквички, нарязани на кубчета
- 1 с. л. настърган джинджифил
- 1 червена чушка, нарязана на тънки парченца
- 1 малко броколи, нарязано на розички
- 1 ч. л. чили сос
- 1 ч. л. доматено пюре
- 1 консерва кокосово мляко
- 1 ч. л. настъргана кора от лайм или лимон
- 1 с. л. сок от лайм или лимон
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Филетата се нарязват на парчета или се завиват на рула и се закрепват с клечка за зъби. Поставят се в тавичка.
- 2.
В загретия зехтин се слагат лукът и чесънът. Разбъркват се 2-3 мин. и се добавят джинджифилът и кърито. Бъркат се няколко секунди и се добавят зеленчуците.
- 3.
Когато се позапържат зеленчуците, се слагат чили сосът, доматеното пюре, кората и сока от лайм и кокосовото мляко. Всичко се оставя да ври на много слаб огън за 2-3 мин. Подправя се със сол на вкус и с него се залива рибата. Пече се в загрята фурна на 180° С около 20 мин.