Равиоли с шоколад и ягоди
Рецептата за този изискан и съблазнителен десерт с бадеми, шоколад, ягоди и рикота, създаден в италианска форма, звучи като мечта - мечта, която всеки може да сбъдне в своята домашна кухня.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за тестото:
- 200 г брашно
- 100 г смлени бадеми
- 4 жълтъка
- 160 г масло
- 80 г пудра захар
- настърганата кора на ½ лимон
- за пълнежа:
- 40 г натурален шоколад
- 40 г бадемови бисквити (амаретини)
- 150 г сирене рикота
- 2 с. л. захар
- за соса:
- 300 г ягоди
- 50 г захар
- брашно за работния плот
Начин на приготвяне
- 1.
За тестото в купа се смесват брашното и бадемите. Добавят се маслото, пресятата пудра захар, лимоновата кора и жълтъците. Всичко се омесва на гладко тесто, увива се в прозрачно фолио и се оставя за около 30 мин. в хладилника.
- 2.
За пълнежа шоколадът се нарязва на ситно и се разтопява бавно на водна баня. Бадемовите бисквити се натрошават в плик с точилка. Бисквитите, рикотата и захарта се прибавят към шоколада и се размесват добре. Сместа се оставя да престои около 30 мин. на студено.
- 3.
За соса се почистват ягодите, измиват се и се режат на малки парченца. Варят се в тенджерка със захарта и с ½ ч. ч. вода около 5 мин. След това се претриват през гевгир и се оставят да изстинат.
- 4.
Фурната се загрява на 180° С. Тестото се разточва върху набрашнена повърхност и се срязва на две. Върху едната половина на разстояние 6-7 см с чаена лъжичка се правят малки купчинки от пълнежа. Втората половина тесто се поставя отгоре.
- 5.
Тестото между плънките се притиска и с назъбен нож се изрязват квадрати със страна 6-7 см.
- 6.
Равиолите се слагат в тава с хартия за печене и се пекат в средата на фурната около 20 мин. Изваждат се и се оставят да се охладят върху кухненска решетка. Равиолите се подреждат в чиния и се гарнират с ягодовия сос.
Тази, както и много други сладки рецепти-мечта, ще намерите в книгата "Шоколад" от кулинарната поредица "За модерни хора", издавана от Gourmet Publishing.