Начало За нас Реклама Контакти

Равиоли с шоколад и ягоди

Снимка за Равиоли с шоколад и ягоди
70
Време за приготвяне: 70 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Рецептата за този изискан и съблазнителен десерт с бадеми, шоколад, ягоди и рикота, създаден в италианска форма, звучи като мечта - мечта, която всеки може да сбъдне в своята домашна кухня.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. за тестото:
  2. 200 г брашно
  3. 100 г смлени бадеми
  4. 4 жълтъка
  5. 160 г масло
  6. 80 г пудра захар
  7.  настърганата кора на ½ лимон
  8. за пълнежа:
  9. 40 г натурален шоколад
  10. 40 г бадемови бисквити (амаретини)
  11. 150 г сирене рикота
  12. 2 с. л. захар
  13. за соса:
  14. 300 г ягоди
  15. 50 г захар
  16.  брашно за работния плот

Начин на приготвяне

  1. 1.

    За тестото в купа се смесват брашното и бадемите. Добавят се маслото, пресятата пудра захар, лимоновата кора и жълтъците. Всичко се омесва на гладко тесто, увива се в прозрачно фолио и се оставя за около 30 мин. в хладилника.

  2. 2.

    За пълнежа шоколадът се нарязва на ситно и се разтопява бавно на водна баня. Бадемовите бисквити се натрошават в плик с точилка. Бисквитите, рикотата и захарта се прибавят към шоколада и се размесват добре. Сместа се оставя да престои около 30 мин. на студено.

  3. 3.

    За соса се почистват ягодите, измиват се и се режат на малки парченца. Варят се в тенджерка със захарта и с ½ ч. ч. вода около 5 мин. След това се претриват през гевгир и се оставят да изстинат.

  4. 4.

    Фурната се загрява на 180° С. Тестото се разточва върху набрашнена повърхност и се срязва на две. Върху едната половина на разстояние 6-7 см с чаена лъжичка се правят малки купчинки от пълнежа. Втората половина тесто се поставя отгоре.

  5. 5.

    Тестото между плънките се притиска и с назъбен нож се изрязват квадрати със страна 6-7 см.

  6. 6.

    Равиолите се слагат в тава с хартия за печене и се пекат в средата на фурната около 20 мин. Изваждат се и се оставят да се охладят върху кухненска решетка. Равиолите се подреждат в чиния и се гарнират с ягодовия сос.
     

Тази, както и много други сладки рецепти-мечта, ще намерите в книгата "Шоколад" от кулинарната поредица "За модерни хора", издавана от Gourmet Publishing.

Подходящи типове вина
Март 2012
Още подобни рецепти
Коментари