Раклет
Една от кулинарните гордости на алпийска Швейцария, раклетът е нещо като визитка - чрез него швейцарците представят своята кухня и прекрасните си, чисти продукти.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 800 г различни сирена: раклет, синьо сирене, ементал, грюер или качествен зрял кашкавал
- 800 г дребни необелени картофи
- 1 франзела, нарязана на тънки филийки
- 1 скилидка чесън
- за гарниране:
- 1 глава червен лук, много тънко нарязан
- 200 г шунка, бекон или прошуто
- 200 г кисели краставички
- 200 г туршия
- чери доматчета, по желание
- мащерка и магданоз
Начин на приготвяне
- 1.
Всеки картоф се увива в алуминиево фолио и се слага да се изпече във фурна на 180˚ С за 20 - 30 мин. Срязват се на две по дължина.
- 2.
Филиите франзела се запичат и се натриват с разрязаната скилидка чесън.
- 3.
Уредът за раклет се загрява. Паничките се зареждат с различните видове сирене, може поотделно или заедно. Слагат се в загретия уред за 3-4 мин. или докато се разтопят.
- 4.
В чинии се разпределят печените картофи, филийките и останалите продукти за гарниране. Разтопеното сирене се изстъргва върху картофите и филийките и се гарнира с останалите продукти. По желание сиренето може да се запече направо върху филийките или картофите.