Пъстърва върху целина в хартия
Печенето в хартия осигурява много щадящо готвене за нежното месо на пъстървата, като в същото време много добре смесва ароматите и вкусовете на рибата, зеленчуците и подправките.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 филета пъстърва
- 90 мл зехтин
- 1 скилидка чесън, ситно нарязана
- 1 с. л. лимонов сок
- 1 с. л. копър, ситно нарязан
- 1 щипка фино настъргана лимонова кора
- 1 ч. л. пълнозърнеста горчица
- 1 средна глава целина
- 2 с. л. черни маслини, нарязани на шайби
-
сол и шарен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Смесват се добре зехтинът, чесънът, лимоновият сок, копърът, лимоновата кора и горчицата. Слага се сол на вкус.
- 2.
Целината се обелва и се нарязва на резени с дебелина 0,5 см. Резените се пускат за 4 мин. да поврат в подсолена вода. Изваждат се и се подсушават. Слагат се да се мариноват в половината от овкусения зехтин, докато се подготви рибата.
- 3.
С другата половина от маринатата се намазват филетата пъстърва и се оставят за 20 мин.
- 4.
През това време целината се изпича на грил или грил-тиган от двете страни, докато се получат красиви линии.
- 5.
Всяко парче риба, по ¼ от целината и от маслините се увиват в хартия за печене. Вижте как се прави това. Пакетчетата се пекат в загрята фурна на 180° С за 10 - 15 мин.