Пъстърва с орехов сос
Гъбите и орехите в соса на тази рецепта перфектно подчертават деликатния вкус на пъстървата без ни най-малко да го доминират.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 пъстърви
- 1 с. л. масло
- 1 с. л. зехтин Classic
- 1 с. л. Рустикана
- 2 с. л. брашно
- за соса:
- 1 с. л. масло
- 1 шушулка звезден анасон
- 100 г печурки, ситно нарязани
- 1 ч. ч. орехови ядки, едро натрошени и леко запечени
- 1 зелена люта чушка, ситно нарязана, по желание
- 1 червена чушка, ситно нарязана
- ½ ч. ч. сух вермут или бяло вино
- 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
- 1 с. л. соев сос
- 1 с. л. лимонов сок
- зърна от нар за гарниране, по желание
Начин на приготвяне
- 1.
Пъстървите се филетират и се oвалват в брашното, смесено с Рустикана. Завиват се на рула с кожата навън. Закрепват се с памучен конец или клечки за зъби.
- 2.
Маслото и зехтинът се сгорещяват и в тях се слагат рулцата, докато се зачервят от всички страни. Огънят се намалява и съдът се затваря с капак за 5 мин.
- 3.
За соса в сгорещеното масло се слага анасоновата шушулка и се разбърква, докато се усети ароматът й. Слагат се гъбите и се бъркат, докато останат само на мазнина. Добавят се орехите и чушките. Разбъркват се 3-4 мин. Налива се вермутът и се оставя да се изпари алкохолът. Овкусява се с част от магданоза, соевия сос и лимоновия сок.
- 4.
Рулцата пъстърва се гарнират със соса и зърна от нар.