Пъстърва с лимонов сос
Готвенето на пара е изключително подходяща техника за приготвяне на риба. Над горещите винени и лимонови изпарения пъстървата придобива нежна текстура на месото и фин балансиран аромат. А чашата охладен совиньон блан вече я чака на масата.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 филета от пъстърва
- 2 лимона
- 1 ч. ч. бяло вино
- 50 г студено масло, нарязано на кубчета
- 1 с. л. копър, нарязан на ситно и още 4 стръкчета
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Единият лимон се нарязва на тънки резени. Всяко филе се посолява, поръсва се с черен пипер, върху него се поставя парче лимон и стръкче копър и се завива на руло. Закрепва се с клечки за зъби.
- 2.
Виното се слага да заври с щипка сол, няколко зърна черен пипер и 1 ч. л. настъргана кора от лимон. Филетата се слагат в кошница за варене на пара върху врящото вино. Покриват се с капак и се готвят 8 мин.
- 3.
Останалият сос се редуцира до ⅓ ч. ч. и се прецежда. Добавят се 1-2 с. л. лимонов сок и се слагат кубчетата масло едно по едно при непрекъснато разбъркване.
- 4.
Рибата се залива със соса и се поднася с копъра.