Пъстърва с фурми
Обсебващата сладост на фурмите в тази рецепта е уравновесена чрез избора на подправки, така че пъстървата да успее да изяви рибната си същност напълно. С три думи: много е вкусно!
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 пъстърви
- 1 с. л. масло
- 2 с. л. фъстъчено олио
- 2 щипки млян джинджифил
- 2 щипки млян черен пипер
- 1 щипка канела
- 4 с. л. шамфъстък, едро натрошен
- 1 морков, нарязан на малки кубчета
- 1 малка глава лук, нарязана на ситно
- 4 с. л. ориз
- 2 пресни фурми, нарязани на ситно
- 1 с. л. нарязан пресен кориандър или магданоз
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
В тиган се загряват маслото и олиото. Слагат се джинджифилът, пиперът, канелата, ядките, морковът и лукът и се запържват, докато леко се зачервят. Добавят се оризът и фурмите, разбърква се и се залива със 150 мл гореща вода или бульон. Посолява се на вкус.
- 2.
Затваря се с капак и се оставя на много тих огън за 10 мин. Разбърква се с кориандъра.
- 3.
Рибите се измиват и подсушават. Посоляват се леко и се напълват с оризовата смес. Намазват се с масло и се слагат да се пекат във фурна, загрята до 180° С за 20 мин.