Пъстърва по флорентински
Кухнята на Флоренция е пълна с вкус и аристократизъм, в което ще се уверите, когато опитате това богато и необикновено апетитно рибно печиво.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 филета от пъстърва
- 400 г спанак
- 1 с. л. зехтин
- 1 скилидка чесън с люспата
- 2 с. л. масло
- 2 с. л. брашно
- 400 мл прясно мляко
- 100 г кашкавал, едро настърган
- 50 г настърган пармезан
- сол и бял пипер на вкус
-
Начин на приготвяне
- 1.
Зехтинът се сгорещява. Чесънът се притиска с широката част на ножа, за да се посмачка и цялата скилидка се слага в сгорещения зехтин. Разбърква се, докато стане ароматен, изважда се и се слага измитият и подсушен спанак. Разбърква се няколко секунди, докато завехне. Подправя се със сол и пипер на вкус. Слага се на дъното на съд за печене.
- 2.
Маслото се сгорещява, добавя се брашното и се разбърква на умерен огън около минута. Налива се млякото и се разбърква на тих огън, докато стане гладък сос. Подправя се със сол и пипер на вкус. Добавят се кашкавалът и половината от пармезана.
- 3.
Спанакът се разбърква с две лъжици от соса. Отгоре се поставят филетата, поръсени със сол и пипер, заливат се с останалия сос и се поръсват с останалия пармезан. Запича се за 30 мин. във фурна загрята до 180° С.