Начало За нас Реклама Контакти

Пъстърва на тиган с нахут и доматчета

Снимка за Пъстърва на тиган с нахут и доматчета
40
Време за приготвяне: 40 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Хрупкавите парчета фина пъстърва се нуждаят от солидната нахутена гарнитура, която да завърши вкусната порция и да балансира хранителното й съдържание. 

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 4 пъстърви
  2. 600 г сухари
  3. 1 с. л. магданоз, ситно нарязан
  4. 1 ч. л. листа от мащерка
  5. 1 щипка чесън и билки
  6. 100 г пушен бекон, нарязан на ситни кубчета
  7. 1 с. л. масло
  8. 1 с. л. зехтин
  9.  сол и пипер на вкус
  10. за гарнитурата:
  11. 2 с. л. зехтин
  12. 1 скилидка чесън
  13. 400 г сварен нахут
  14. 200 г чери или обикновени домати
  15.  сол и пипер на вкус
  16. 1 щипка листа от мащерка
  17. 2 с. л. нарязани листа от босилек
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Пъстървите се филетират и всяко филе се срязва напречно на две.

  2. 2.

    Сухарите се смилат или се натрошават. Смесват се с магданоза, мащерката, чесъна, сол и и пипер на вкус.

  3. 3.

    Тиган с незалепващо покритие се загрява и в него на умерен огън се запържват парченцата бекон, докато станат хрупкави. Тиганът се отстранява от огъня, беконът се изважда и се слага върху кухненска хартия, за да се попие излишната мазнина. Охлажда се и се добавя към галетата.

  4. 4.

    Ако се използват обикновени домати, се бланшират за 5 сек. във вряща вода, обелват се и се нарязват на малки кубчета. Чери доматчетата се срязват на половини.

  5. 5.

    Зехтинът за гарнитурата се загрява и в него се слага ситно нарязаната скилидка чесън. Разбърква се, докато се засили ароматът й, но не бива да се зачервява. Слага се нахутът и се разбърква 1-2 мин. Добавят се доматите, подправят се със сол, пипер и мащерка. Разбъркват се на силен огън 1-2 мин. Слага се босилекът. Държи се на топло.

  6. 6.

    Тавичка за печене се намазва с маслото. Филетата пъстърва се притискат силно в сместа с галетата. Слагат се в тавичката с кожата надолу. Отгоре се поръсват със зехтина. Слагат се да се пекат във фурна, загрята на 180° С, за 6 - 8 мин. или докато се зачервят. Готовите филета се сервират с гарнитурата.
     


Подходящи типове вина
Март 2012
Още подобни рецепти
Коментари