Пъстърва на тиган с нахут и доматчета
Хрупкавите парчета фина пъстърва се нуждаят от солидната нахутена гарнитура, която да завърши вкусната порция и да балансира хранителното й съдържание.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 пъстърви
- 600 г сухари
- 1 с. л. магданоз, ситно нарязан
- 1 ч. л. листа от мащерка
- 1 щипка чесън и билки
- 100 г пушен бекон, нарязан на ситни кубчета
- 1 с. л. масло
- 1 с. л. зехтин
- сол и пипер на вкус
- за гарнитурата:
- 2 с. л. зехтин
- 1 скилидка чесън
- 400 г сварен нахут
- 200 г чери или обикновени домати
- сол и пипер на вкус
- 1 щипка листа от мащерка
-
2 с. л. нарязани листа от босилек
Начин на приготвяне
- 1.
Пъстървите се филетират и всяко филе се срязва напречно на две.
- 2.
Сухарите се смилат или се натрошават. Смесват се с магданоза, мащерката, чесъна, сол и и пипер на вкус.
- 3.
Тиган с незалепващо покритие се загрява и в него на умерен огън се запържват парченцата бекон, докато станат хрупкави. Тиганът се отстранява от огъня, беконът се изважда и се слага върху кухненска хартия, за да се попие излишната мазнина. Охлажда се и се добавя към галетата.
- 4.
Ако се използват обикновени домати, се бланшират за 5 сек. във вряща вода, обелват се и се нарязват на малки кубчета. Чери доматчетата се срязват на половини.
- 5.
Зехтинът за гарнитурата се загрява и в него се слага ситно нарязаната скилидка чесън. Разбърква се, докато се засили ароматът й, но не бива да се зачервява. Слага се нахутът и се разбърква 1-2 мин. Добавят се доматите, подправят се със сол, пипер и мащерка. Разбъркват се на силен огън 1-2 мин. Слага се босилекът. Държи се на топло.
- 6.
Тавичка за печене се намазва с маслото. Филетата пъстърва се притискат силно в сместа с галетата. Слагат се в тавичката с кожата надолу. Отгоре се поръсват със зехтина. Слагат се да се пекат във фурна, загрята на 180° С, за 6 - 8 мин. или докато се зачервят. Готовите филета се сервират с гарнитурата.