Начало За нас Реклама Контакти

Пъстърва на тиган с ароматни печени картофи

Снимка за Пъстърва на тиган с ароматни печени картофи
55
Време за приготвяне: 55 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

В чест на наближаващия Никулден сме ви подготвили серия от апетитни рибни ястия. Започваме с рецепта за пъстърва, в която финото и крехко месо на рибата е овкусено със свеж сос от цитрусови сокове и копър – едно елегантно и лесно за изпълнение предложение, от което несъмнено ще останете доволни.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 4 по-големи картофа
  • 3 с. л. олио
  • 4 с. л. сок от портокал
  • 2 с. л. сок от лимон
  • 4 с. л. вермут
  • 1 с. л. мед
  • 4 филета от пъстърва или бяла риба
  • 1 с. л. соев сос
  • 1 с. л.копър, нарязан на ситно
  •  сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Картофите се нарязват на резени. Разбъркват се с 2 с. л. олио и със соевият сос. Слагат се да се пекат в загрята на 200° С фурна за 20-30 мин., докато се зачервят добре. Разбъркват се 2-3 пъти по време на печенето.

  2. 2.

    Рибата се поръсва от двете страни със сол и пипер. Слага се да се изпече в загрят тиган с много малко мазнина, като първо се пече от страната с кожата.

  3. 3.

    Приготвя се сос, като в тиган се слагат да заврат соковете от портокал и лимон, медът и вермутът. Когато сместа се редуцира наполовина, се добавя копърът. Рибата се сервира гарнирана с печените картофи и лъжица от соса.

Вариации:
1. Използвайте сладки картофи вместо обикновени.
2. Заменете вермута с мастика.
3. Опитайте с филета от хек или треска.

Галерия
Дек. 2008
Още подобни рецепти
Коментари