Пъстърва на тиган с ароматни печени картофи
В чест на наближаващия Никулден сме ви подготвили серия от апетитни рибни ястия. Започваме с рецепта за пъстърва, в която финото и крехко месо на рибата е овкусено със свеж сос от цитрусови сокове и копър – едно елегантно и лесно за изпълнение предложение, от което несъмнено ще останете доволни.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 по-големи картофа
- 3 с. л. олио
- 4 с. л. сок от портокал
- 2 с. л. сок от лимон
- 4 с. л. вермут
- 1 с. л. мед
- 4 филета от пъстърва или бяла риба
- 1 с. л. соев сос
- 1 с. л.копър, нарязан на ситно
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Картофите се нарязват на резени. Разбъркват се с 2 с. л. олио и със соевият сос. Слагат се да се пекат в загрята на 200° С фурна за 20-30 мин., докато се зачервят добре. Разбъркват се 2-3 пъти по време на печенето.
- 2.
Рибата се поръсва от двете страни със сол и пипер. Слага се да се изпече в загрят тиган с много малко мазнина, като първо се пече от страната с кожата.
- 3.
Приготвя се сос, като в тиган се слагат да заврат соковете от портокал и лимон, медът и вермутът. Когато сместа се редуцира наполовина, се добавя копърът. Рибата се сервира гарнирана с печените картофи и лъжица от соса.
Вариации:
1. Използвайте сладки картофи вместо обикновени.
2. Заменете вермута с мастика.
3. Опитайте с филета от хек или треска.