Пъстърва на керемида
Печената риба е апетитна, ароматна и здравословна, а когато е приготвена в керемида, към вкуса й се добавя един специфичен нюанс. В това предложение ефектът е подсилен със свеж сос от сусам, зехтин, мента и магданоз.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 по-дребни пъстърви
- 4 с. л. зехтин Екстра Върджин
- 2 скилидки чесън
- 6 с. л. лимонов сок
- 1 ч. л. настъргана лимонова кора
- 4 с. л. зелени маслини с чушка
- 4 с. л. нарязан зелен лук
- 20 мариновани лозови листа
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- за соса:
- 2 с. л. запечен сусам
- 4 с. л. зехтин Екстра Върджин
- 2 с. л. мента, нарязана на ситно
- 4 с. л. магданоз, нарязан на ситно
- 2 с. л. лимонов сок
Начин на приготвяне
- 1.
Смесват се зехтинът, пресованият чесън, лимоновият сок и лимоновата кора. Рибата се посолява, поръсва се с черен пипер и се намазва от всички страни с чесновата смес. Напълва се със зелените маслини и зеления лук. Всяка риба се увива в лозови листа и отново се намазва с чесновата смес.
- 2.
Всяка риба се поставя върху керемида. Пекат се около 25 мин. в загрята фурна на 180°С.
- 3.
През това време се приготвя сосът, като се пасират всички съставки. Изпечената риба се поднася със зеления сос.