Начало За нас Реклама Контакти

Пъстърва на керемида

Снимка за Пъстърва на керемида
30
Време за приготвяне: 30 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Печената риба е апетитна, ароматна и здравословна, а когато е приготвена в керемида, към вкуса й се добавя един специфичен нюанс. В това предложение ефектът е подсилен със свеж сос от сусам, зехтин, мента и магданоз.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • по-дребни пъстърви
  • 4 с. л. зехтин Екстра Върджин
  • 2 скилидки чесън
  • 6 с. л. лимонов сок
  • 1 ч. л. настъргана лимонова кора
  • 4 с. л. зелени маслини с чушка
  • 4 с. л. нарязан зелен лук
  • 20 мариновани лозови листа
  •  сол на вкус
  •  черен пипер на вкус
  • за соса:
  • 2 с. л. запечен сусам
  • 4 с. л. зехтин Екстра Върджин
  • 2 с. л. мента, нарязана на ситно
  • 4 с. л. магданоз, нарязан на ситно
  • 2 с. л. лимонов сок

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Смесват се зехтинът, пресованият чесън, лимоновият сок и лимоновата кора. Рибата се посолява, поръсва се с черен пипер и се намазва от всички страни с чесновата смес. Напълва се със зелените маслини и зеления лук. Всяка риба се увива в лозови листа и отново се намазва с чесновата смес.

  2. 2.

    Всяка риба се поставя върху керемида. Пекат се около 25 мин. в загрята фурна на 180°С.

  3. 3.

    През това време се приготвя сосът, като се пасират всички съставки. Изпечената риба се поднася със зеления сос.


Ноем. 2008
Още подобни рецепти
Коментари