Пържено мляко
СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции
- за крема:
- 4 с. л. брашно
- 4 с. л. царевично нишесте
- ½ ч. ч. захар
- 1 л прясно мляко
- 1 пръчка канела
- 1 с. л. фино настъргана портокалова кора или портокалова захар
- за панирането:
- 4 с. л. галета
- 2 с. л. филирани бадеми
- 2 яйца
- 2 с. л. олио
- 2 с. л. масло
- 2 щипки канела
- 2 с. л. пудра захар
- сезонни плодове за сервиране
-
2 с. л. бита сметана за сервиране
Начин на приготвяне
- 1.
Смесват се захарта, нишестето и брашното. Добавя се 1 ч. ч. от млякото и се разбърква добре. Ако останат топчици, се прецежда.
- 2.
В тенджера се слага да заври останалото мляко с канелата и лимоновата кора. Врящото мляко се сипва постепенно на тънка струя в брашнената смес при непрекъснато разбъркване. Връща се на огъня и се бърка още 10 мин. на тих огън. Готовата смес се сипва на дъното на тавичка, застлана с фолио, на пласт от 3 см. Охлажда се и се слага в хладилника за 1 нощ. Нарязва се на кубчета.
- 3.
Галетата се смесва с филираните бадеми. Яйцата се разбиват.
- 4.
Всяко квадратче се топва в разбитите яйца и в бадемовата галета. Изпържват се до златисто в загрятите олио и масло.
- 5.
Сервират се горещи, поръсени с пудра захар и канела, със сезонни плодове и бита сметана или със сладко.