Начало За нас Реклама Контакти

Пържени сладки с кокосов пълнеж и сос с лайм

Снимка за Пържени сладки с кокосов пълнеж и сос с лайм
50
Време за приготвяне: 50 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - концентрат

Рецепта от далечен Тайланд, в която изкусително са съчетани кокосова свежест и киселата нотка на лайма. Това е десерт, с който със сигурност ще изумите не само всички почитатели на вашите кулинарни умения, но и самите себе си.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 12 замразени листа wan-tan
  • 1 ½ ч. ч. кокосови стърготини
  • ½ ч. ч. кафява захар
  • 2 ч. л. бяла захар
  • 1 щипка сол
  • 60 мл вода
  • жълтък за намазване
  •  олио за пържене
  • за сос с лайм:
  • 200 мл кокосово мляко
  • 1 ч. л. оризово брашно
  • 1 ч. л. настъргана кора от лайм или лимон
  • 3 с. л. захар
  • 1 с. л. сок от лайм
  • за сос с манго:
  • ½ манго, нарязано на ситно или компот от праскови
  • 4 с. л. портокалов сок
  • 1 ч. л. масло
  • 1 с. л. захар
  • 1 ч. л. настъргана кора от портокал
  • за Wan-Tan:
  • яйце
  • ¾ ч. л. сол
  • 2 ч. ч. брашно
  • ⅓ - ½ ч. ч. вода

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Плънката се приготвя, като се смесят кокосовите стърготини, двата вида захар, солта и водата. Всичко се слага на огъня и се разбърква около 5 мин., докато водата се изпари. Охлажда се.

  2. 2.

    Сосът се приготвя, като млякото се разбърква с оризовото брашно и настърганата кора от лайм. Слага се на умерен огън и се бърка, докато се сгъсти.

  3. 3.

    Сосът с манго се приготвя, като всички продукти се слагат в тиган и се слагат на котлона за 3-4 мин.

  4. 4.

    Листата wan-tan се размразяват, в центъра им се слага по лъжичка кокосова плънка и малко сос с лайм. Краищата на корите се намазват с жълтък и се залепват. Пържат се в нагорещено олио и се сервират горещи с останалия сос с лайм и полети със сос с манго.

  5. 5.

    АКО НЕ МОЖЕТЕ ДА НАМЕРИТЕ WAN-TAN, пригответе го така:

  6. 6.

    Яйцето се разбива леко и се прибавя солта и водата.

  7. 7.

    Брашното се пресява, яйчната смес се изсипва в центъра му. Омесва се средно меко тесто. Ако има нужда, се прибавя малко вода или брашно.

  8. 8.

    Тестото се меси около 5 мин., докато престане да лепне. Покрива се и се оставя да почива 30 мин.

  9. 9.

    Разточва се тънко върху набрашнена повърхност и се нарязва на квадрати със страна 9 см. До употребата им се държат в хладилник, увити в найлонов плик.


Ноем. 2007
Още подобни рецепти
Коментари