Пържени сладки с кокосов пълнеж и сос с лайм
Рецепта от далечен Тайланд, в която изкусително са съчетани кокосова свежест и киселата нотка на лайма. Това е десерт, с който със сигурност ще изумите не само всички почитатели на вашите кулинарни умения, но и самите себе си.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 12 замразени листа wan-tan
- 1 ½ ч. ч. кокосови стърготини
- ½ ч. ч. кафява захар
- 2 ч. л. бяла захар
- 1 щипка сол
- 60 мл вода
- 1 жълтък за намазване
- олио за пържене
- за сос с лайм:
- 200 мл кокосово мляко
- 1 ч. л. оризово брашно
- 1 ч. л. настъргана кора от лайм или лимон
- 3 с. л. захар
- 1 с. л. сок от лайм
- за сос с манго:
- ½ манго, нарязано на ситно или компот от праскови
- 4 с. л. портокалов сок
- 1 ч. л. масло
- 1 с. л. захар
- 1 ч. л. настъргана кора от портокал
- за Wan-Tan:
- 1 яйце
- ¾ ч. л. сол
- 2 ч. ч. брашно
- ⅓ - ½ ч. ч. вода
Начин на приготвяне
- 1.
Плънката се приготвя, като се смесят кокосовите стърготини, двата вида захар, солта и водата. Всичко се слага на огъня и се разбърква около 5 мин., докато водата се изпари. Охлажда се.
- 2.
Сосът се приготвя, като млякото се разбърква с оризовото брашно и настърганата кора от лайм. Слага се на умерен огън и се бърка, докато се сгъсти.
- 3.
Сосът с манго се приготвя, като всички продукти се слагат в тиган и се слагат на котлона за 3-4 мин.
- 4.
Листата wan-tan се размразяват, в центъра им се слага по лъжичка кокосова плънка и малко сос с лайм. Краищата на корите се намазват с жълтък и се залепват. Пържат се в нагорещено олио и се сервират горещи с останалия сос с лайм и полети със сос с манго.
- 5.
АКО НЕ МОЖЕТЕ ДА НАМЕРИТЕ WAN-TAN, пригответе го така:
- 6.
Яйцето се разбива леко и се прибавя солта и водата.
- 7.
Брашното се пресява, яйчната смес се изсипва в центъра му. Омесва се средно меко тесто. Ако има нужда, се прибавя малко вода или брашно.
- 8.
Тестото се меси около 5 мин., докато престане да лепне. Покрива се и се оставя да почива 30 мин.
- 9.
Разточва се тънко върху набрашнена повърхност и се нарязва на квадрати със страна 9 см. До употребата им се държат в хладилник, увити в найлонов плик.