Пържени кюфтета
Никога в ресторант не могат да ви поднесат тези пържени кюфтета, които сте яли у дома в детството си. За много българи най-свидните спомени за мирис на домашна храна и уют са свързани, освен с печените чушки, именно с пържените кюфтета.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 300 г телешка кайма
- 300 г свинска кайма
- 1 филия хляб
- 100 мл бира или прясно мляко
- 2 с. л. лук, настърган
- 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
- 1 яйце
- сол и черен пипер на вкус
- 3 с. л. царевично или пшенично брашно
-
50 мл олио за пържене
Начин на приготвяне
- 1.
Хлябът се накисва в бирата или млякото. Средата се натрошава и се прибавя в купа при двата вида кайма. Слагат се лукът, магданозът, яйцето, сол и пипер на вкус. Каймата се меси поне 5 мин., докато стане хомогенна. Оформят се 8 плоски кюфтета, които се слагат за 10 мин. в хладилника.
- 2.
В загрят тиган се налива олиото. Кюфтетата се овалват в брашното и се изпържват на умерен огън, докато се зачервят добре. Поднасят се с картофено пюре, сезонна салата или туршия.
- Грюнер велтлинер Гренаш блан
- Свежо младо червено България/Европа Свежо младо червено Нов свят
- Младо вино/Божоле нуво Пино ноар Нов свят
- Мелник Мавруд
- Памид Рубин
- Мерло Европа/България Каберне совиньон Европа/България
- Карменер Чили/Нов свят Карменер България/Европа
- Малбек България/Европа Червено Испания
- Червено Австрия Розе България