Пържен нахут за парти
СъставНеобходими продукти за 500 г
- 300 г сушен нахут
- олио за пържене
- ½ ч. л. лют или сладък червен пипер
- кайенски пипер, по желание
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Нахутът се измива, залива се с 2 л студена вода и се оставя накиснат за 12 ч. Отцежда се и се подсушава.
- 2.
Олиото се загрява в дълбок тиган или във фритюрник на 180° С. Слага се половината от нахута и се пържи 3 мин. Съдът се покрива, защото може да пръска мазнина. Изважда се с решетеста лъжица и се слага върху кухненска хартия, за да попие излишната мазнина. Изпържва се и другата половина.
- 3.
В същата мазнина нахутът се изпържват на два пъти още веднъж, този път, докато получи хубав златист цвят.
- 4.
Още горещ отцеденият от мазнината нахут се поръсва с подправките и се охлажда.
Юли 2007
Още подобни рецепти
Коментари