Пълнозърнести спагети с черни миди
Тази рецепта, която съчетава ядковия вкус на пълнозърнестата паста и морския аромат на черните миди, е приготвена от Веселина Маринова - главния редактор на Gourmet Publishing.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 350 г пълнозърнести спагети или лингуини
- 1 кг пресни черни миди с черупките
- 3-4 с. л. зехтин extra virgin
- 3-4 скилидки чесън, ситно нарязани
- 2 щипки настъргана лимонова кора
- 1 щипка люто чили
- 50 мл бяло вино
- 1 връзка магданоз, ситно нарязана
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне
- 1.
Черупките на мидите се остъргват внимателно от всички полепнали организми, изскубват се „мустаците” им и се измиват обилно с вода.
- 2.
Зехтинът се загрява в голям дълбок тиган с капак и чесънът се сотира в него 1-2 мин. Добавят се лимоновата кора, лютият пипер, а после мидите, виното и сол на вкус. Тиганът се покрива и се оставя на среден огън, докато всички миди се отворят (не повече от 5 мин.).
- 3.
Неотворените миди се изхвърлят, изваждат се от черупките около половината от всички миди, а сосът се прецежда и се оставя да се посгъсти на слаб огън, след което всички миди – и с черупки, и изчистените ядки, се връщат в него.
- 4.
Междувременно спагетите се сваряват според указанията на опаковката в кипяща, леко подсолена вода, отцеждат се и се прехвърлят в тигана с мидите. Подправя се с черен пипер на вкус, поръсва се с магданоза и се поднася.