Пълнозърнести сладки
Тези фини сладки са чудесен пример, че и десертите могат да са полезни. Съчетанието от овесени ядки, сушени плодове и семена е вкусното доказателство за това. А ето и една идея за разкош: добавете в тестото парченца нарязан шоколад.
СъставНеобходими продукти за 0
- 125 г меко масло
- ½ ч. ч. кафява или пудра захар
- 1 яйце
- 1 ч. л. настъргана портокалова кора
- 2 с. л. царевично брашно
- ½ ч. ч. фини овесени ядки
- ½ ч. ч. пшенично брашно с набухватели
- 2 с. л. запечени белени слънчогледови семки или нарязани орехи
- 4 с. л. нарязани сушени плодове - сини сливи, стафиди, боровинки и др.
Начин на приготвяне
- 1.
Смесват се двата вида брашно, овесените ядки, сушените плодове и семките.
- 2.
Маслото се разбива със захарта на крем. Добавят се портокаловата кора и яйцето. Слага се брашнената смес и всичко се разбърква само с лъжица, докато стане на тесто.
- 3.
С помощта на лъжица за сладолед се загребват топки от сместа и се слагат върху хартия за печене на разстояние 7-8 см една от друга. Пекат се 10-12 мин. във фурна загрята до 190°С. Когато изстинат добре, се преместват в купа. Могат да се гарнират с разтопен шоколад.
Продуктите са за 12 броя. Препоръчани напитки: Охладено шардоне с дъб; сочно плодово мерло, отлежало в дъб; коняк