Пълнено агнешко бутче с маслини
Агнешкото месо е много благосклонно към гарнитурите от кореноплоди, които подчертават специфичният му и великолепен вкус.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 голямо агнешко бутче
- 200 г смляно месо
- 1 филия хляб
- 1 връзка пресен лук, нарязан на ситно
- 3 с. л. черни маслини, без костилките
- 1 яйце
- 2 с. л. магданоз, нарязан на ситно
- 3 с. л. олио
- 1 с. л. масло
- 2 картофа
- 2 моркова
- 1 малка глава целина
- 6 скилидки чесън с люспите
- 1 дафинов лист
- 15 зърна черен пипер
- 100 г вино
- 1 ч. л. брашно
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Бутчето се обезкостява внимателно и леко се начуква от вътрешната страна.
- 2.
Хлябът се накисва в студена вода, изтисква се и се натрошава.
- 3.
Към смляното месо се прибавят хлябът, лукът, маслините, яйцето, сол на вкус, черният пипер и магданозът. Сместа се обърква добре и се разпределя равномерно върху месото.
- 4.
Месото се навива на руло, завързва се с конец, посолява се и се запържва в олиото и маслото от всички страни, докато почервенее.
- 5.
Слага се в тавичка, прибавят се нарязаните на едро моркови, картофи и целина, чесънът, дафиновият лист, зърната черен пипер и се налива 1 ч. ч. вода.
- 6.
Месото се покрива с капак или фолио и се пече на 180° С за около 2 часа. Когато е готово, се нарязва диагонално на филии.
- 7.
Зеленчуците се изваждат от тавата, събралата се мазнина се отделя, а към останалия сос в тавата се прибавя виното и се слага на котлона, като се разбърква с лъжица, за да се оберат всички полепнали частици по дъното. По желание сосът може да се сгъсти с 1 ч. л. брашно, размито в малко студена вода.
- 8.
Месото се поднася, залято със соса, гарнирано с печените зеленчуци и зелена салата.