Начало За нас Реклама Контакти

Пълнено агнешко бутче с маслини

Снимка за Пълнено агнешко бутче с маслини
180
Време за приготвяне: 180 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Агнешкото месо е много благосклонно към гарнитурите от кореноплоди, които подчертават специфичният му и великолепен вкус.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 голямо агнешко бутче
  • 200 г смляно месо
  • 1 филия хляб
  • 1 връзка пресен лук, нарязан на ситно
  • 3 с. л. черни маслини, без костилките
  • 1 яйце
  • 2 с. л. магданоз, нарязан на ситно
  • 3 с. л. олио
  • 1 с. л. масло
  • 2 картофа
  • 2 моркова
  • 1 малка глава целина
  • 6 скилидки чесън с люспите
  • 1 дафинов лист
  • 15 зърна черен пипер
  • 100 г вино
  • 1 ч. л. брашно
  •  сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне

  • 1.

    Бутчето се обезкостява внимателно и леко се начуква от вътрешната страна.

  • 2.

    Хлябът се накисва в студена вода, изтисква се и се натрошава.

  • 3.

    Към смляното месо се прибавят хлябът, лукът, маслините, яйцето, сол на вкус, черният пипер и магданозът. Сместа се обърква добре и се разпределя равномерно върху месото.

  • 4.

    Месото се навива на руло, завързва се с конец, посолява се и се запържва в олиото и маслото от всички страни, докато почервенее.

  • 5.

    Слага се в тавичка, прибавят се нарязаните на едро моркови, картофи и целина, чесънът, дафиновият лист, зърната черен пипер и се налива 1 ч. ч. вода.

  • 6.

    Месото се покрива с капак или фолио и се пече на 180° С за около 2 часа. Когато е готово, се нарязва диагонално на филии.

  • 7.

    Зеленчуците се изваждат от тавата, събралата се мазнина се отделя, а към останалия сос в тавата се прибавя виното и се слага на котлона, като се разбърква с лъжица, за да се оберат всички полепнали частици по дъното. По желание сосът може да се сгъсти с 1 ч. л. брашно, размито в малко студена вода.

  • 8.

    Месото се поднася, залято със соса, гарнирано с печените зеленчуци и зелена салата.
     


Подходящи типове вина
Май 2012
Още подобни рецепти
Коментари