Пълнено агнешко бутче
Това ястие е достойно за всяка празнична трапеза и сме сигурни, че няма да останете разочаровани, ако го приготвите. Месото е сочно и крехко благодарение на млечната марината, в която престоява, а плънката от маслини с аромат на лимон и чесън го допълва повече от успешно.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за маринатата:
- 250 г кисело мляко
- 2 с. л. нарязан пресен джоджен
- 2 с. л. лимонов сок
- 2 с. л. настъргана лимонова кора
- черен пипер
- риган
- 2 скилидки чесън
- за бутчето:
- 1 агнешко бутче
- ½ ч. ч. черни обезкостени маслини
- ½ ч. ч. трохи от бял хляб
- 1 ч. л. лимонов сок
- 2 с. л. зехтин
- 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
- 1 щипка лимонова кора
- 1 ч. л. сол
- черен пипер
- 1 с. л. нарязан джоджен
- за заливката:
- 50 мл зехтин
- 2 с. л. лимонов сок
Начин на приготвяне
- 1.
Бутчето се обезкостява внимателно. Срязва се по дължината на кокала от вътрешната страна и внимателно се отделя месото с къси нарези с остър нож. По-дебелите участъци се разрязват на 2-3 места. Месото трябва да остане цяло.
- 2.
Смесват се млякото и подправките за маринатата. Обезкостеното бутче се слага заедно с маринатата в голям найлонов плик, завързва се и добре се разтръсква, за да покрие маринатата цялото месо. Оставя се в хладилника за няколко часа или през нощта.
- 3.
След като се е мариновало, бутчето се отцежда добре, посолява се от всички страни и се поръсва с пипер. Слага се с разрязаната част нагоре.
- 4.
Смесват се маслините, лимоновият сок и кора, трохите, зехтинът, чесънът и подправките. Всичко се пуска в блендер или се пасира за 5-10 секунди, но не бива да стане на пюре.
- 5.
Бутчето се намазва с маслинената смес, завива се на руло и се завързва на 3-4 места с конец. Смесват се зехтинът и лимоновият сок и с тях се намазва бутчето. Слага се да се пече на 200° С, около 1 ч. 15 мин., като се намазва от време на време със заливката. Ако покафенее бързо, се покрива с алуминиево фолио.
- 6.
Когато месото е готово, се намазва с остатъка от заливката и след 15 мин. се нарязва.
Идея – Можете да направите и друга плънка – гъби и топено сирене; кайма и кашкавал; шунка с гъби и кисели краставички.
От остатъците в тавата може да се направи вкусен сос, като се залеят със ½ ч. ч. вино и тавата се сложи на котлона за да се деглазира.