Начало За нас Реклама Контакти

Пълнени зелени чушки

Снимка за Пълнени зелени чушки
90
Време за приготвяне: 90 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

В турската кухня пълнените зеленчуци заемат особено и почетно място. Начинът им на приготвяне много лесно предразполага към кулинарно творчество, независимо, че османските готварски традиции се спазват почти дословно от майсторите готвачи.

СъставНеобходими продукти за 5-6 порции

  • 4 с. л. зехтин
  • 4 с. л. кедрови ядки
  • 1 пръчка канела
  • 1 глава лук, настърган
  • 3 с. л. сушени вишни, череши или стафиди
  • 1 ч. ч. ориз басмати
  • 2 щипки смлян бахар
  • ½ ч. л. смлян кориандър
  • 2 щипки смлян кардамон
  • 2 с. л. копър, ситно нарязан
  • 5 с. л. магданоз, ситно нарязани
  • 1 домат, ситно нарязан
  • 2 домата, нарязни на резени
  • 12 дребни зелени чушки за пълнене
  • 4 с. л. зехтин за варенето
  •  сол и черен пипер на вкус
  •  резени лимони за гарниране

Начин на приготвяне

  • 1.

    Зехтинът се загрява и в него се слагат канелата и кедровите ядки. Запържват се до златисто. Слагат се лукът и вишните, разбъркват се около минута и се сипват оризът и 1 ч. ч. гореща вода. Подправя се с бахара, кориандъра, кардамона и сол и пипер на вкус, покрива се с капак и се оставя да къкри 20 мин., докато водата се поеме.

  • 2.

    Сместа се отстранява от огъня, добавят се копърът, магданозът и ситно нарязаният домат. Напълват се почистените чушки и отворът им се затваря с резен домат.

  • 3.

    Чушките се подреждат в тава, заливат се с останалия зехтин и 1 ч. ч. вода или бульон, покриват се с капак или фолио и се пекат 30 - 40 мин. във фурна, загрята на 200° С, или докато чушките омекнат и водата се абсорбира. Може да се запекат без капак още 10 мин. Сервират се на стайна температура с резени лимон.

  •  
Подходящи типове вина
Юли 2014
Още подобни рецепти
Коментари