Пълнени зелени чушки
В турската кухня пълнените зеленчуци заемат особено и почетно място. Начинът им на приготвяне много лесно предразполага към кулинарно творчество, независимо, че османските готварски традиции се спазват почти дословно от майсторите готвачи.
СъставНеобходими продукти за 5-6 порции
- 4 с. л. зехтин
- 4 с. л. кедрови ядки
- 1 пръчка канела
- 1 глава лук, настърган
- 3 с. л. сушени вишни, череши или стафиди
- 1 ч. ч. ориз басмати
- 2 щипки смлян бахар
- ½ ч. л. смлян кориандър
- 2 щипки смлян кардамон
- 2 с. л. копър, ситно нарязан
- 5 с. л. магданоз, ситно нарязани
- 1 домат, ситно нарязан
- 2 домата, нарязни на резени
- 12 дребни зелени чушки за пълнене
- 4 с. л. зехтин за варенето
- сол и черен пипер на вкус
- резени лимони за гарниране
Начин на приготвяне
- 1.
Зехтинът се загрява и в него се слагат канелата и кедровите ядки. Запържват се до златисто. Слагат се лукът и вишните, разбъркват се около минута и се сипват оризът и 1 ч. ч. гореща вода. Подправя се с бахара, кориандъра, кардамона и сол и пипер на вкус, покрива се с капак и се оставя да къкри 20 мин., докато водата се поеме.
- 2.
Сместа се отстранява от огъня, добавят се копърът, магданозът и ситно нарязаният домат. Напълват се почистените чушки и отворът им се затваря с резен домат.
- 3.
Чушките се подреждат в тава, заливат се с останалия зехтин и 1 ч. ч. вода или бульон, покриват се с капак или фолио и се пекат 30 - 40 мин. във фурна, загрята на 200° С, или докато чушките омекнат и водата се абсорбира. Може да се запекат без капак още 10 мин. Сервират се на стайна температура с резени лимон.