Пълнени сушени чушки
Когато са приготвени добре, сушените чушки, пълнени със зрял фасул, са истинско кулинарно изкушение. Сред постните рецепти за Бъдни вечер, тези чушки, характерни най-вече за Северозападна България, заемат почетно място.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 8 сушени чушки
- 500 млзеленчуков бульон или вода
- 2 с. л. зехтин
- 2 глави червен лук, нарязани на полумесеци
- 1 ч. ч. начукани орехи
- 1 ч. ч. сварен боб или кускус
- 1 ч. л. сушен джоджен
- 1 ч. ч. консервирани домати
- 1 ч. л. доматено пюре
Начин на приготвяне
- 1. .
Кипва се бульонът и се заливат чушките. Оставят се да набъбнат 20 мин. Течността се запазва.
- 2. .
Лукът се задушава в зехтина с 1 с. л. вода. Добавят се орехите и се разбъркват 2-3 мин. Слагат се бобът, джодженът, доматите и доматеното пюре. Плънката се оставя да поври, докато се сгъсти.
- 3. .
Чушките се отцеждат и се пълнят с бобения пълнеж. Подреждат се в тавичка и се заливат с останалия бульон. Ако е останал пълнеж, също може да се сложи в тавата. Намазват се със зехтин и се запичат за 20 мин.
ПОЛЕЗНО
Ако ви се видят пресолени цените на сушените чушки преди Коледа, следващата есен можете сами да си изсушите чушки. Добре е да се направи през септември, когато времето е слънчево, а влажността на въздуха – ниска. Изберете узрели чушки с тънко месо. Може да ги нанижете на конец в основата на дръжката или да ги почистите от семената и да ги нанижете откъм върха. Добре е нанизаните чушки да са отделени една от друга, за да имат максимален достъп до въздуха и да не мухлясват. Сушете ги на слънчево място, защитено от дъжд, и ги приберете в хартиена или платнена торба, когато се появят първите мъгли.