Пълнени миди с хляб
Макар да възприемаме мидите като летен продукт, понякога няма нищо по-хубаво от това да нарушиш стереотипа. Предлагаме ви да го направите с тази чудесна рецепта, в която морските дарове са с пълнеж от лук, домати, каперси, трохи и извара.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 кг пресни или замразени едри миди с черупките
- за пълнеж:
- 2 с. л. зехтин
- 1 глава лук, нарязан на ситно
- 2 скилидки чесън, пресовани
- 1 ч. ч. трохи от ръжен хляб
- 1 ч. л. нарязани каперси или кисели краставички
- 4 с. л. магданоз
- стръкче розмарин
- 100 мл бяло вино
- 1 с. л. лимонов сок
- 100 г домати
- 100 г крем-сирене
- 1 ч. л. лют сос, по желание
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- 1 с. л. настърган пармезан
- 1 с. л. магданоз, нарязан на ситно
Начин на приготвяне
- 1.
За плънката олиото се загрява и се сотира лукът 3 мин. Прибавят се доматите, нарязани на ситно, и се варят 3-4 мин. Сваля се от огъня. Слагат се чесънът, трохите, каперсите, магданозът, сол, пипер и изварата.
- 2.
Мидите се почистват добре и се слагат да се сварят с виното и вода, колкото да ги покрие. Щом се отворят, се изваждат от черупките и половината от тях се запазват. Мидите, които не са отворени, се изхвърлят. Ядките се слагат в черупките.
- 3.
Мидите се покриват с плънката, поръсват се с настъргания пармезан, смесен с нарязан магданоз и се запичат, докато се зачервят.