Пълнени лимонови черупки
Тази свежа рецепта с кисело мляко донесе на редовната ни читателка Анна Рибова наградата от поредния кръг на кулинарния конкурс на списание "Меню".
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 големи лимона с плътна кора
- 4 с. л. изцедено кисело мляко
- 1 с. л. зехтин
- ½ връзка копър, ситно нарязан
- 200 г краставица, нарязана на кубчета
- 1 малка жълта чушка, нарязана на кубчета
- 3 стръка пресен лук, нарязани на шайбички
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне
- 1.
Лимоните се срязват през средата по дължина и се отделя месестата част, като се внимава да се запази кората цяла. За да стоят стабилно, се изрязва малко от кората откъм изпъкналата част.
- 2.
В купа се смесват киселото мляко, зехтинът, сокът от вътрешността на единия лимон и копърът. Подправя се със сол и черен пипер на вкус.
- 3.
Месестата част на втория лимон се нарязва на кубчета и се добавя към получената смес заедно с кубчетата краставица и чушка, както и шайбичките лук.
- 4.
Сместа се разпределя в лимоновите черупки. Бучва се по едно малко клонче копър за украса, оставят се за 1 час в хладилник и се сервират охладени.