Пълнени картофи с миди
Съчетаването на землистия вкус на картофите и морския на мидите е възможно и изключително успешно заради това, че и двата продукта притежават добре изявена сладост.
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- 8 едри картофа
- 300 г ядки миди
- 500 мл зеленчуков бульон
- 1 с. л. масло
- 100 г заквасена сметана
- 2 с. л. брашно
- 1 ч. л. горчица
- 4 с. л. пресен лук, ситно нарязан
- 4 с. л. пушен или обикновен кашкавал, настърган
- 2 с. л. магданоз и копър, ситно нарязани
Начин на приготвяне
- 1.
Картофите се увиват в алуминиево фолио и се слагат във фурна, загрята на 180° С, за 20 - 30 мин., или докато омекнат. Разопаковат се, срязват се на две и се издълбават с лъжичка.
- 2.
Във врящия бульон се добавя маслото. Брашното се разбърква в купа със сметаната. Малко по малко към сметаната се сипва врящият бульон. Слага се на огъня да се посгъсти при непрекъснато разбъркване. Добавят се горчицата и вътрешността на картофите.
- 3.
Мидите се слагат в горещия сос, добавя се пресният лук. Картофите се напълват със сместа.
- 4.
Кашкавалът се разбърква с магданоза и се поръсват картофите. Запичат се под силно загретия горен реотан на фурната за 10 мин. Поднасят се горещи.