Пълнени картофи с гъби
Тази сгряваща рецепта съчетава земните вкусове на картофите и гъбите с млечната нежност на кашкавала и летния полъх на сушените домати.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 големи картофа
- 200 г настърган кашкавал
- 200 г печурки, нарязани на филийки
- 2 с. л. сушени манатарки
- 2 с. л. сушени домати, нарязани
- 1 с. л. масло
- 1 с. л. зехтин
- 1 с. л. брашно
- 8 резена прошуто или бекон, по желание
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Картофите се измиват добре и всеки от тях, без да се обелва, се увива плътно в парче алуминиево фолио . Пекат се около в загрята на 200˚ С фурна около 40 мин. или докато омекнат.
- 2.
Всеки картоф се срязва на две, издълбава се с лъжичка и получените половини се слагат в тавичка. Издълбаната част се смесва с кашкавала, сол и пипер на вкус. С тази смес се напълват картофите.
- 3.
Манатарките се заливат с 1 ч. ч. гореща вода и се оставят за 20 мин. Нарязват се на ситно, а полученият гъбен бульон се запазва.
- 4.
В загретите масло и зехтин се слагат печурките и сушените домати, разбъркват се, докато водата се изпари, добавят се манатарките и се поръсват с брашното. Бъркат се няколко секунди и се налива гъбеният бульон. Овкусява се със сол и пипер.
- 5.
Картофите се заливат с гъбения сос, върху тях се поставя по едно нагънато резенче прошуто или бекон и се запичат за 10 мин. на 200˚ С или докато леко се зачервят.