Пълнени камби с боб, ориз и маслини
Спомнете си как бабите ни едно време правеха подобни камби. В детските спомени на почти всеки от нас е останал един невероятен вкус, комбинация от различни аромати. За съжаление спомените избледнавят и ни е нужно от време на време да си припомним тези манджи, с които сме израснали. А тези, които никога не са имали щастието да ги вкусят, сега получават възможност да наваксат пропуснатото.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 едри камби или 8 по-дребни
- 2 с. л. олио
- 1 глава лук, нарязан на ситно
- 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
- 2 домата, обелени и нарязани на ситно
- 2 с. л. нарязани маслини
- 1 ч. л. доматено пюре
- 1 ч. л. кимион
- 1 ч. л. смян кориандър
- 1 ч. ч. сварен зрял боб или от консерва
- 1 ч. ч. сварен дългозърнест ориз
- 1 ч. ч. сметана
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Камбите се почистват от дръжката, семките и ципите.
- 2.
Олиото се загрява и в него се запържват леко лукът и чесънът. Прибавят се доматите, пюрето, маслините, бобът, подправките и сметаната. Всичко се оставя да поври, за да се сгъсти. Прибавя се ориз.
- 3.
Камбите се пълнят с оризовата смес и се запичат за 20 мин. на 180°С.