Пълнени калмари със спанак на фурна
Признат майстор на морските деликатеси, Пламен Петров от Captain Cook приготви за книгата "6 по 5 рецепти" тези много вкусни и богати на аромати пълнени калмари.
СъставНеобходими продукти за 6
- 6 големи калмара с пипалата
- 100 г бял хляб без кората
- 50 г пушен бекон, нарязан на кубчета
- 200 г попарен и изцеден спанак (може и замразен)
- 1 яйце
- 2 средно големи моркова
- 4 с. л. настъргано пармиджано
- 20 г краве масло
- 30 г кедрови ядки
- 1 глава лук или шалот
- 150 мл сухо бяло вино
- 1 щипка смляно индийско орехче
- 1 малка връзка магданоз
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Почиствам калмарите и ги обелвам.
- 2.
Настъргвам хляба на едро ренде. Накълцвам на едро спанака и го запържвам леко в тиган с маслото, леко запечените кедрови ядки, сол, черен пипер и една-две щипки индийско орехче. Нарязвам пипалата на калмарите и ги прибавям към спанака заедно с яйцето и хляба.
- 3.
Обелвам морковите и ги попарвам до полуготовност във вряла подсолена вода. Охлаждам ги и ги нарязвам на тънки пръчици. Добавям към сместа и напълвам калмарите наполовина. Затварям отвора на калмара с клечка за зъби. Подреждам ги плътно един до друг в намазана с олио или зехтин тавичка. Поръсвам ги със ситно нарязаните лук и магданоз, поливам с бялото вино, покривам с алуминиево фолио и поставям на котлона да заври. Слагам ги във фурната, предварително загрята на 180˚ С и пека 25 минути. Отстранявам фолиото и допичам за още 5 минути.