Начало За нас Реклама Контакти

Пълнени калмари със спанак на фурна

Снимка за Пълнени калмари със спанак на фурна
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Признат майстор на морските деликатеси, Пламен Петров от Captain Cook приготви за книгата "6 по 5 рецепти" тези много вкусни и богати на аромати пълнени калмари.

СъставНеобходими продукти за 6

  • 6 големи калмара с пипалата
  • 100 г бял хляб без кората
  • 50 г пушен бекон, нарязан на кубчета
  • 200 г попарен и изцеден спанак (може и замразен)
  • 1 яйце
  • 2 средно големи моркова
  • 4 с. л. настъргано пармиджано
  • 20 г краве масло
  • 30 г кедрови ядки
  • 1 глава лук или шалот
  • 150 мл сухо бяло вино
  • 1 щипка смляно индийско орехче
  • 1 малка връзка магданоз
  •  сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Почиствам калмарите и ги обелвам.

  2. 2.

    Настъргвам хляба на едро ренде. Накълцвам на едро спанака и го запържвам леко в тиган с маслото, леко запечените кедрови ядки, сол, черен пипер и една-две щипки индийско орехче. Нарязвам пипалата на калмарите и ги прибавям към спанака заедно с яйцето и хляба.

  3. 3.

    Обелвам морковите и ги попарвам до полуготовност във вряла подсолена вода. Охлаждам ги и ги нарязвам на тънки пръчици. Добавям към сместа и напълвам калмарите наполовина. Затварям отвора на калмара с клечка за зъби. Подреждам ги плътно един до друг в намазана с олио или зехтин тавичка. Поръсвам ги със ситно нарязаните лук и магданоз, поливам с бялото вино, покривам с алуминиево фолио и поставям на котлона да заври. Слагам ги във фурната, предварително загрята на 180˚ С и пека 25 минути. Отстранявам фолиото и допичам за още 5 минути.

Март 2010
Още подобни рецепти
Коментари