Пълнени калмари
Обикновено, когато се пълнят калмари, те буквално се натъпкват със зеленчуци, сирене и други съставки. В тази рецепта обаче се разчита на умереността, която поделя усещанията между морския вкус на главоногите и аромата на плънката.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 големи калмара
- 1 с. л. масло
- 3 стръка пресен лук, ситно нарязани
- 2 скилидки чесън, ситно нарязани
- 4 сушени домата, ситно нарязани
- 1 ч. ч. трохи от хляб
- 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
- 2 с. л. копър, ситно нарязан
- ½ ч. л. фино настъргана кора от лимон
- 50 г настъргано пармиджано
- ½ ч. л. сушен риган
- 2 с. л. зехтин
- 100 мл бяло вино
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Калмарите се почистват и се измиват. Перките и пипалата се нарязват на ситно.
- 2.
В загрятото масло се слагат лукът и чесънът. Разбъркват се, докато омекнат. Прибавят се нарязаните пипала и перки и сушените домати. Разбъркват се 3-4 мин., докато омекнат. Слагат се трохите, риганът, подправят се със сол и пипер, и се разбъркват, докато леко се зачервят. Отстраняват се от огъня. Прибавят се копърът, магданозът, лимоновата кора и пармиджаното.
- 3.
Тубите се напълват до половината със сместа. Защипват се с клечки за зъби. Намазват се със зехтин. Може да се направят 3-4 прореза напречно на тубите. Слагат се на грил-тиган леко да се зачервят от всички страни.
- 4.
Виното се слага да заври и се вари, докато течността се редуцира наполовина.
- 5.
Калмарите се слагат в тавичка, заливат се с виното и се пекат 5-6 мин. в загрята фурна на 200° С.