Начало За нас Реклама Контакти

Пълнени калмари

Снимка за Пълнени калмари
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Обикновено, когато се пълнят калмари, те буквално се натъпкват със зеленчуци, сирене и други съставки. В тази рецепта обаче се разчита на умереността, която поделя усещанията между морския вкус на главоногите и аромата на плънката.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 4 големи калмара
  • 1 с. л. масло
  • 3 стръка пресен лук, ситно нарязани
  • 2 скилидки чесън, ситно нарязани
  • 4 сушени домата, ситно нарязани
  • 1 ч. ч. трохи от хляб
  • 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
  • 2 с. л. копър, ситно нарязан
  • ½ ч. л. фино настъргана кора от лимон
  • 50 г настъргано пармиджано
  • ½ ч. л. сушен риган
  • 2 с. л. зехтин
  • 100 мл бяло вино
  •  сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне

  • 1.

    Калмарите се почистват и се измиват. Перките и пипалата се нарязват на ситно.

  • 2.

    В загрятото масло се слагат лукът и чесънът. Разбъркват се, докато омекнат. Прибавят се нарязаните пипала и перки и сушените домати. Разбъркват се 3-4 мин., докато омекнат. Слагат се трохите, риганът, подправят се със сол и пипер, и се разбъркват, докато леко се зачервят. Отстраняват се от огъня. Прибавят се копърът, магданозът, лимоновата кора и пармиджаното.

  • 3.

    Тубите се напълват до половината със сместа. Защипват се с клечки за зъби. Намазват се със зехтин. Може да се направят 3-4 прореза напречно на тубите. Слагат се на грил-тиган леко да се зачервят от всички страни.

  • 4.

    Виното се слага да заври и се вари, докато течността се редуцира наполовина.

  • 5.

    Калмарите се слагат в тавичка, заливат се с виното и се пекат 5-6 мин. в загрята фурна на 200° С.


Подходящи типове вина
Юни 2015
Още подобни рецепти
Коментари