Пълнени калмари
Тази средиземноморска вариация на темата за пълнените калмари ще възрадва вкусовите и обонятелните ви рецептори с неповторимо съчетание на две италиански сирена, здравословен спанак, цитрусови и кедрови акценти. Остава ви само да се насладите на неповторимия медитерански дух на удоволствието от храната.
СъставНеобходими продукти за 4
- 4 средни калмара
- 1 с.л. зехтин
- 1 стрък пресен лук, нарязан на ситно
- 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
- 1 ч.ч. спанак, почистен и нарязан
- 1 ч.л. прясна мащерка или щипка сушена
- 200 г сирене рикота или крем-сирене
- 2 с.л. трохи от бял хляб
- 2 с.л. настърган пармезан или кашкавал
- 2 с.л. магданоз
- 1 ч.л. настъргана кора от лимон
- 1 ч.л. сок от лимон
- 1 белтък
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- За соса:
- 1 с.л. зехтин
- 2 стръка пресен лук
- 1 скилидка чесън, нарязана
- 1 ч.ч. домати от консерва
- 1 с.л. доматено пюре
- 1 ч.л. риган
- 2 с.л. кедрови ядки за поръсване
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Калмарите се почистват, пипалата се отделят и нарязват.
- 2.
В загретия зехтин се слагат зеленият лук, чесънът и спанакът. Разбъркват се, докато спанакът завехне. Оставят се да изстинат.
- 3.
Рикотата се разбърква със спанака, мащерката, трохите, магданоза, кората от лимон и белтъка. Подправя се със сол и пипер на вкус.
- 4.
Калмарите се пълнят със сместа, но не бива да се пълнят повече от половината. Затварят се с клечки за зъби.
- 5.
В загретия зехтин за соса се слагат лукът и чесънът, разбъркват се 1 мин. и се добавят доматите, пюрето и риганът. Подправя се със сол и пипер на вкус. След като поври 3-4 мин., в соса се слагат калмарите. Варят се на тих огън 4 мин., обръщат се и се оставят да къкрят още 3-4 мин.
- 6.
Калмарите се поднасят със соса, поръсени с кедрови ядки и пресен хляб.