Начало За нас Реклама Контакти

Пълнени гъби с кестени

Снимка за Пълнени гъби с кестени
40
Време за приготвяне: 40 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Гъбите и кестените са родени едни за други, защото имат сходни вкусове - землисти, сладки и с нотки на ядки. Балансът в тази скромна като продуктов състав рецепта се получава от свежестта на виното и фината пикантност на лука.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 8 едри печурки
  2. 1 голяма глава червен лук, нарязана на полумесеци
  3. 200 г сварени или печени обелени кестени
  4. 50 мл леко червено вино
  5. 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
  6.  зехтин, шарен пипер и сол на вкус
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Печурките се почистват с четка, отстраняват се пънчетата и се запазват. Гуглите се подреждат в тавичка с незалепващо покритие или върху хартия за печене. Всяка се поръсва с щипка сол и се слагат в загрята фурна на 200˚ С за 10 мин.

  2. 2.

    Изваждат се, отделената в шапчиците вода се изхвърля и се връщат в тавата.

  3. 3.

    В 1-2 с.л. загрят зехтин се слага лукът и се разбърква на умерен огън за 4-5 мин., докато омекне и започне да се зачервява. Слагат се нарязаните кестени, разбъркват се и се налива виното. Всичко се посолява и се оставя да ври без капак, докато се изпари цялата течност и остане на мазнина.

  4. 4.

    Подправя се с шарен пипер на вкус и магданоз. Гъбите се напълват със сместа и се запичат още 10 мин. Сервират се топли.
     


Подходящи типове вина
Дек. 2011
Още подобни рецепти
Коментари