Пълнени гъби с кестени
Гъбите и кестените са родени едни за други, защото имат сходни вкусове - землисти, сладки и с нотки на ядки. Балансът в тази скромна като продуктов състав рецепта се получава от свежестта на виното и фината пикантност на лука.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 8 едри печурки
- 1 голяма глава червен лук, нарязана на полумесеци
- 200 г сварени или печени обелени кестени
- 50 мл леко червено вино
- 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
-
зехтин, шарен пипер и сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Печурките се почистват с четка, отстраняват се пънчетата и се запазват. Гуглите се подреждат в тавичка с незалепващо покритие или върху хартия за печене. Всяка се поръсва с щипка сол и се слагат в загрята фурна на 200˚ С за 10 мин.
- 2.
Изваждат се, отделената в шапчиците вода се изхвърля и се връщат в тавата.
- 3.
В 1-2 с.л. загрят зехтин се слага лукът и се разбърква на умерен огън за 4-5 мин., докато омекне и започне да се зачервява. Слагат се нарязаните кестени, разбъркват се и се налива виното. Всичко се посолява и се оставя да ври без капак, докато се изпари цялата течност и остане на мазнина.
- 4.
Подправя се с шарен пипер на вкус и магданоз. Гъбите се напълват със сместа и се запичат още 10 мин. Сервират се топли.