Пълнени гъби с боб, смокини и печени чушки
В това ароматно ястие се преплитат и премятат кулинарни влияния от цял свят. Запалете фурната и пуснете вдъхновението си из шарената ни земя.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 8 едри гъби
- 2 с. л. зехтин
- 1 глава лук, ситно нарязана
- 2 печени чушки, нарязани
- ½ ч. л. смлян кориандър
- 4 сушени смокини, ситно нарязани
- 1 ч. ч. сварен червен боб
- 1 ч. ч. сварен нахут
- 1 с. л. доматено пюре
- 1 ч. л. чубрица
- 2 с. л. пресен джоджен или мента, ситно нарязани, или 1 ч. л. сушен джоджен
- 4 с. л. трохи от пълнозърнест хляб
- 1 ч. л. магданоз, ситно нарязан
- 2 щипки пушен червен пипер
- 1 скилидка чесън, пресована
- сол и шарен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Гъбите се обелват, почистват се от пънчетата, всяка се поръсва с щипка сол и се запичат 10 мин. в загрята на 200˚ С фурна. Отделеният сок се отлива.
- 2.
В загретия зехтин се слага лукът, разбърква се на умерен огън 4-5 мин., слагат се чушките, кориандърът и смокините, разбъркват се 1-2 мин. и се слагат отцедените боб и нахутът. Слага се доматеното пюре. Разбърква се. Подправя се със сол, шарен пипер, чубрица и джоджен.
- 3.
Гъбите се напълват с по лъжица от сместа, а останалата се смес се сипва на дъното на подходяща тавичка, отгоре се подреждат пълнените гъби.
- 4.
Трохите се стриват с магданоза, пушения червен пипер и чесъна и се поръсват върху гъбите.
- 5.
Всичко се пече във фурна на 200˚ С за 20 мин. или докато леко се зачерви.