Пълнени дюли с агнешко месо
Според народните представи от Димитровден започва зимата. Поговорката гласи "Георги носи лято, Димитър - зима." Според легендите свети Димитър язди червен кон и от дългата му бяла брада се изсипва снегът. На празника се готви петел за именника или кокошка за именницата. На трапезата се слагат курбан от овнешко, гювеч с овнешко, печени ябълки, рачел от тиква, пита с ябълки.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 г агнешко или овнешко месо
- 1 ч. л. черен пипер на зърна
- 1 дафинов лист
- 1 морков
- 1 кг дюли
- 2 с. л. масло
- 2 глави лук, нарязани на ситно
- 1 ч. л. захар
- 2 ч. л. лимонов сок
- 1 ч. л. червен пипер
- 3 с. л. нарязан магданоз
- 2 с. л. ориз
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Месото се слага да се вари, като отначало се обира пяната. Когато престане да се пени, се посолява леко, прибавят се черният пипер, дафиновият лист и морковът, нарязан на едро. Когато месото омекне, се обезкостява и се нарязва на ситно.
- 2.
В загрятото масло се задушава лукът, прибавят се червеният пипер, месото, оризът, захарта, лимоновият сок, сол на вкус, магданозът и 6 с. л. гореща вода. Сместа се оставя да ври, докато оризът се посвари. Ако има нужда, се прибавя още вода.
- 3.
На дюлите се отрязва капаче, издълбават се, като се почистват от семенните кутийки. Отделената мека вътрешност на дюлите се нарязва на ситно и се слага в месната смес. Дюлите се напълват.
- 4.
Поставят се в тава, заливат се до половина с бульон от варенето на месото и се пекат на 200° С, докато омекнат и се зачервят.
Идея!
Вместо в плънката оризът може да се запържи отделно в масло и да се сложи да се пече около дюлите и да се поднесе като гарнитура.