Начало За нас Реклама Контакти

Пълнени дюли с агнешко месо

Снимка за Пълнени дюли с агнешко месо
130
Време за приготвяне: 130 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Според народните представи от Димитровден започва зимата. Поговорката гласи "Георги носи лято, Димитър - зима." Според легендите свети Димитър язди червен кон и от дългата му бяла брада се изсипва снегът. На празника се готви петел за именника или кокошка за именницата. На трапезата се слагат курбан от овнешко, гювеч с овнешко, печени ябълки, рачел от тиква, пита с ябълки.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 500 г агнешко или овнешко месо
  • 1 ч. л. черен пипер на зърна
  • 1 дафинов лист
  • 1 морков
  • 1 кг дюли
  • 2 с. л. масло
  • 2 глави лук, нарязани на ситно
  • 1 ч. л. захар
  • 2 ч. л. лимонов сок
  • 1 ч. л. червен пипер
  • 3 с. л. нарязан магданоз
  • 2 с. л. ориз
  •  сол на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Месото се слага да се вари, като отначало се обира пяната. Когато престане да се пени, се посолява леко, прибавят се черният пипер, дафиновият лист и морковът, нарязан на едро. Когато месото омекне, се обезкостява и се нарязва на ситно.

  2. 2.

    В загрятото масло се задушава лукът, прибавят се червеният пипер, месото, оризът, захарта, лимоновият сок, сол на вкус, магданозът и 6 с. л. гореща вода. Сместа се оставя да ври, докато оризът се посвари. Ако има нужда, се прибавя още вода.

  3. 3.

    На дюлите се отрязва капаче, издълбават се, като се почистват от семенните кутийки. Отделената мека вътрешност на дюлите се нарязва на ситно и се слага в месната смес. Дюлите се напълват.

  4. 4.

    Поставят се в тава, заливат се до половина с бульон от варенето на месото и се пекат на 200° С, докато омекнат и се зачервят.

Идея!
Вместо в плънката оризът може да се запържи отделно в масло и да се сложи да се пече около дюлите и да се поднесе като гарнитура.

Подходящи типове вина
Окт. 2007
Още подобни рецепти
Коментари