Пълнени домати с кускус
Кускусът в тази рецепта с апетитната си текстура и средиземноморския си вкус е чудесна плънка за сочните домати.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 едри домата
- 2 с. л. зехтин Classic
- 1 стрък праз, ситно нарязан
- 1 морков, нарязан на много малки кубчета
- 2 скилидки чесън, ситно нарязан
- 1 тиквичка, нарязана на тънки кръгчета
- ½ ч. ч. арабски кускус
- 250 мл горещ зеленчуков бульон или вода
- 100 г натрошено овче сирене
- 1 ч. л. чубрица
- 4 ч. л. маслинена паста, по желание
-
сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
На доматите се отрязва капаче и се издълбават с лъжица. Поръсват се със сол и се обръщат с отвора надолу върху кухненска хартия да се отцедят за 30 мин.
- 2.
Зехтинът се загрява и се слагат празът и морковът, разбъркват се, докато се задушат. Слага се чесънът и се разбърква, докато стане ароматен. Добавя се тиквичката, разбърква се около минута и се слага кускусът. Залива се с бульона, подправя се със сол, пипер и мащерката. Затваря се с капак. Щом заври, тиганът се отстранява от огъня и се оставя покрит още 15 мин. Разрохква се с вилица и се добавя сиренето.
- 3.
На дъното на всеки домат се слага по лъжичка маслинена паста. Напълват се и се слагат в загрята фурна за около 20 мин. Сервират се със сезонна салата.