Пълнени домати с гъбен сос
Свежите домати, напълнени с ароматни гъби, са поредното чудесно предложение за вашата трапеза от нашия шеф-готач Ивелина Иванова.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 едри домата
- 250 г гъби, нарязани на ситно
- 3 с. л. зехтин
- 1 с. л. масло
- 1 глава лук, ситно нарязана
- 2 скилидки чесън, ситно нарязани
- 1 филия пълнозърнест хляб, натрошена
- 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
- 1 с. л. босилек, ситно нарязан
- 100 г пушен кашкавал, настърган
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Доматите се срязват на половинки. Семето се изгребва с лъжичка. Намазват се със зехтина и се запичат бързо на загрят грил-тиган, докато се получат хубави следи. Подреждат се в намазана с масло тавичка.
- 2.
Тиган с незалепващо покритие се сгорещява и в него се слагат гъбите. Разбъркват се на умерен огън 2-3 мин. и се добавят зехтинът и маслото. Разбъркват се и се прибавят лукът и чесънът. Когато поомекнат, се налива ½ ч. ч. вода. Всичко се оставя да поври без капак 3-4 мин. и се добавят трохите от хляба, магданозът, босилекът, солта и пиперът.
- 3.
Сместа се сипва в доматите, отгоре се поръсва кашкавалът и всичко се запича 20 мин. във фурна на 190˚ С, или докато кашкавалът се зачерви.