Пълнени чушки с ориз и песто на фурна
Ето едно ястие, което е чудесно сливане на две от най-добрите кухни в Европа - италианската и българската, и със сигурност ще се хареса на повечето от вас, особено на вегетарианците, които често копнеят за по-разнообразни вкусове.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 червени чушки – камби
- 1 ч. ч. ориз
- 2 с. л. зехтин
- 1 морков, нарязан на кубчета
- 2 с. л. целина, нарязана на малки кубчета
- 1 глава лук, нарязан на ситно
- 50 мл бяло вино
- 330 мл гореща вода
- 2 с. л. копър, ситно нарязан
- 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
- 100 г моцарела или кашкавал, по желание
- сол и пипер на вкус
- за соса:
- 1 връзка босилек
- 100 г орехи
- 100 мл зехтин
-
1 скилидка чесън
Начин на приготвяне
- 1.
Чушките се срязват надлъжно на половини, като се запазват дръжките. Семките и жилките внимателно се отстраняват. Намазват се от всички страни със зехтин, леко се посоляват и се запичат за 10 мин. във фурна, загрята на 220˚ С.
- 2.
Зехтинът се загрява и в него се слагат лукът, целината и морковът. Разбъркват се на умерен огън 5-6 мин. Добавя се оризът, разбърква се и се налива виното. Бърка се, докато виното се абсорбира. Налива се водата, посолява се на вкус и се разбърква с магданоза и копъра. Затваря се с капак и се оставя на много тих огън 10 мин. Без да се отваря, се дръпва от огъня и се оставя още 15 мин. Разрохква се.
- 3.
За соса всички продукти се пасират заедно.
- 4.
Чушките се напълват с ориза, отгоре се заливат с лъжица от соса и по желание се покриват с резен моцарела. Запичат се 20 мин. на 200˚ С.