Пълнени чушки с ориз
Растителният аромат на зелените чушки идеално си подхожда с свежестта на цитрусите, а двете заедно правят ориза на плънката неимоверно вкусен.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 8 зелени чушки за пълнене
- 1 ч. ч. ориз с обли зърна
- 1 с. л. масло
- 1 с. л. зехтин
- 1 глава лук, ситно нарязана
- 3 скилидки чесън, ситно нарязани
- 1 голям резен целина, ситно нарязана
- 2 моркова, ситно нарязани
- ½ ч. ч. бяло вино или вермут
- 2 ч. ч. горещ зеленчуков или пилешки бульон
- 1 с. л. копър
- 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
- 8 тънки резенчета лимон
- 200 г чери доматчета, по желание
- 1 лимон, нарязан на кръгчета
- сол и пипер меланж на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Чушките се почистват от дръжките. Оризът се сипва в цедка и се измива под течаща студена вода, докато водата стане прозрачна.
- 2.
Маслото и зехтинът се сгорещяват и се слагат лукът, чесънът, целината и морковите. Разбъркват се на умерен огън, докато леко омекнат. Сипва се отцеденият ориз, разбърква се и се налива виното. Оставя се да поври, докато се изпари. Сипва се 1½ ч. ч. от бульона, подправя се със сол и пипер на вкус, затваря се с капак и се оставя да къкри 5 мин. или докато течността се абсорбира. Добавят се магданозът и копърът и се разбъркват.
- 3.
Напълват се чушките и в отвора на всяка се слага по резен лимон. Слагат се в тавичка. Заливат се с останалия бульон и се разпределят останалите резени лимон. Всеки се поръсва с малко сол и зехтин. По желание в тавата може да се добавят и чери доматчета, срязани наполовина, поръсени със сол и зехтин. Чушките се пекат в загрята фурна на 200° С, докато се зачервят и бульонът се абсорбира.