Начало За нас Реклама Контакти

Пълнени чушки с орехов сос

Снимка за Пълнени чушки с орехов сос
90
Време за приготвяне: 90 минути
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - вино

Chiles en nogada е традиционна мексиканска рецепта, която се приготвя на националния празник на страната - 16 септември. Тя е и своеобразен символ на държавата, защото е издържана в цветовете на мексиканското знаме - зелено от чушките, бяло от соса и червено от зърната нар.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 12 по-дребни зелени чушки черна капия
  2. 3 яйца
  3. 3 с. л. брашно
  4. 200 мл олио за пържене
  5. за пълнежа:
  6. 2 средни домата
  7. 2 с. л. олио
  8. 1 малка глава лук, ситно нарязана
  9. 2 скилидки чесън, ситно нарязани
  10. 400 г смляно свинско месо
  11. 1 с. л. стафиди
  12. ⅓ ч. л. смляна канела

  13. 2 с. л. белени бадеми, нарязани
  14. 1 малка кисела ябълка, обелена и ситно нарязана
  15. 1 малка твърда круша, обелена и ситно нарязана
  16. за соса:
  17. 200 г орехови ядки
  18. 50 г белени бадеми
  19. 2 ч. ч. прясно мляко
  20. 100 г френско козе сирене
  21. 2 нара

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Доматите се изпичат от всички страни в сух тиган, обелват се и се нарязват на много ситно.

  2. 2.

    За пълнежа в загрятото олио се слагат лукът и чесънът, добавя се месото и се подправя със сол и пипер на вкус. Когато месото се посготви, се добавят доматите, стафидите, канелата, бадемите и плодовете. Разбърква се на силен огън, докато се изпари цялата течност.

  3. 3.

    За соса ореховите ядки и бадемите се накисват в млякото за 20 мин. Пасират се заедно със сиренето. Подправят се със сол.

  4. 4.

    Чушките се пускат в 1 л вряща вода за 15 мин. и се обелват, докато са горещи. На всяка чушка се прави разрез отстрани и семките се отстраняват под течаща студена вода. Подсушават се и се напълват със сместа.

  5. 5.

    Всяка чушка се овалва в брашно. Белтъците се и жълтъците се разбиват поотделно на пяна, смесват се, чушките се потопяват в разбитите яйца и се изпържват в сгорещената мазнина.

  6. 6.

    Горещите чушки се сервират със студения сос и се гарнират със семената от нар.


Подходящи типове вина
Ноем. 2010
Още подобни рецепти
Коментари