Пълнени чушки с орехов сос
Chiles en nogada е традиционна мексиканска рецепта, която се приготвя на националния празник на страната - 16 септември. Тя е и своеобразен символ на държавата, защото е издържана в цветовете на мексиканското знаме - зелено от чушките, бяло от соса и червено от зърната нар.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 12 по-дребни зелени чушки черна капия
- 3 яйца
- 3 с. л. брашно
- 200 мл олио за пържене
- за пълнежа:
- 2 средни домата
- 2 с. л. олио
- 1 малка глава лук, ситно нарязана
- 2 скилидки чесън, ситно нарязани
- 400 г смляно свинско месо
- 1 с. л. стафиди
-
⅓ ч. л. смляна канела
- 2 с. л. белени бадеми, нарязани
- 1 малка кисела ябълка, обелена и ситно нарязана
- 1 малка твърда круша, обелена и ситно нарязана
- за соса:
- 200 г орехови ядки
- 50 г белени бадеми
- 2 ч. ч. прясно мляко
- 100 г френско козе сирене
- 2 нара
Начин на приготвяне
- 1.
Доматите се изпичат от всички страни в сух тиган, обелват се и се нарязват на много ситно.
- 2.
За пълнежа в загрятото олио се слагат лукът и чесънът, добавя се месото и се подправя със сол и пипер на вкус. Когато месото се посготви, се добавят доматите, стафидите, канелата, бадемите и плодовете. Разбърква се на силен огън, докато се изпари цялата течност.
- 3.
За соса ореховите ядки и бадемите се накисват в млякото за 20 мин. Пасират се заедно със сиренето. Подправят се със сол.
- 4.
Чушките се пускат в 1 л вряща вода за 15 мин. и се обелват, докато са горещи. На всяка чушка се прави разрез отстрани и семките се отстраняват под течаща студена вода. Подсушават се и се напълват със сместа.
- 5.
Всяка чушка се овалва в брашно. Белтъците се и жълтъците се разбиват поотделно на пяна, смесват се, чушките се потопяват в разбитите яйца и се изпържват в сгорещената мазнина.
- 6.
Горещите чушки се сервират със студения сос и се гарнират със семената от нар.