Пълнени чушки с месо
Най-хубавото на добрите стари пълнени чушки с месо е, че ароматите и вкусовете на самите чушки и плънката от месо и подправки проникват взаимно до такава степен, че се получава нещо ново, на по-високо ниво, което никога не омръзва. Заливката пък обогатява, освежава и дава финес на цялото ястие.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 8 чушки за пълнене
- 500 г телешка кайма
- 2 с. л. ориз
- 1 с. л. лук, ситно нарязан
- 1 ч. л. чубрица
- 2 с. л. магданоз, ситна нарязан
- ½ ч. л. кимион
- ½ ч. л. черен пипер
- морска сол на вкус
- за застройката:
- 2 жълтъка
- 100 г кисело мляко
- 1 с. л. лимонов сок
- 1 с. л. брашно
- 2 с. л. магданоз
Начин на приготвяне
- 1.
Оризът се залива със 100 мл вода и се слага да се свари на умерен огън без капак, докато попие цялата течност.
- 2.
Каймата се омесва с лука, ориза, чубрицата, магданоза, кимиона, пипера и морска сол на вкус. Чушките се почистват от дръжките и семките и се напълват с омесената кайма. Подреждат се на дъното на тенджера. Заливат се 1 ч. ч. гореща вода, 1 ч. л. морска сол и се варят на тих огън 30 мин.
- 3.
За застройката жълтъците се разбиват с млякото, лимоновия сок и брашното.
- 4.
Сосът, в който врат чушките, се отлива и бавно се добавя при непрекъснато разбъркване към продуктите за застройката. Сместа се сипва обратно при чушките и се връща на тих огън, за да се сгъсти за 1-2 мин. Поднасят се поръсени с магданоз.