Пълнени чушки с киноа и тиква
Изискана и пълна с аромати, тази рецепта съчетава чудесни съставки, и то по толкова лек и взаимно проникващ начин, че не ни остава нищо друго, освен да си оближем пръстите.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 зелени или жълти чушки, тип камби
- 300 г тиква, нарязана на малки кубчета
- 4 с. л. зехтин
- 1 стрък праз, ситно нарязан
- 1 ч. ч. киноа
- 2 с. л. вермут
- 3 с. л. босилек, ситно нарязан
- 1 скилидка чесън, пресована
- 1 ч. л. трюфелово олио
- 2 с. л. кедрови ядки
-
сол и бял пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
На всяка чушка се отрязва капаче, като се запазват дръжките. Семките и жилките внимателно се отстраняват. Намазват се от всички страни със зехтин, леко се посоляват и се запичат във фурна, загрята на 220˚ С за 10 мин.
- 2.
Тиквата се поръсва с черен пипер, морска сол и 2 с. л. зехтин и се запича във фурна, загрята на 180˚ С за 20 мин., като се разбърква от време на време.
- 3.
Останалият зехтин се загрява, в него се слага празът и се разбърква 3-4 мин. на умерен огън. Сипва се киноата, разбърква се, налива се вермутът. Щом изври, се налива 1½ гореща вода и се посолява на вкус. Затваря се с капак и се оставя за 20 мин. на тих огън или докато водата се абсорбира. Дръпва се от котлона и се оставя да се задуши още 15 мин. под капак.
- 4.
Изпечената тиква се разбърква с киноата, босилека и чесъна. Напълват се чушките, поръсват се с трюфеловото олио и кедровите ядки. Затварят се с капачетата. Запичат се 10 мин. на 200˚ С.