Начало За нас Реклама Контакти

Пълнени чушки с булгур и стафиди

Снимка за Пълнени чушки с булгур и стафиди
50
Време за приготвяне: 50 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

В навечерието на Коледа българската традиция повелява на трапезата да се сложат нечетен брой постни ястия, които не бива да съдържат никакви животински продукти. Обикновено това са зелеви сарми, пълнени чушки, боб, задължително питка с паричка, туршия, орехи и мед и т.н. В случай обаче, че сте решили да поразнообразите предлагането, можете да се възползвате от тази рецепти за една по-различна Бъдни вечер.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 4 сушени чушки
  • 1 ч. ч. булгур
  • 1 глава лук, нарязан на ситно
  • 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • 1 морков, настърган на едро ренде
  • 2 с. л. стафиди
  • 2 с.л. кашу или бадеми, едно нарязани
  • 1 с. л. нарязан джоджен или 1/2 ч.л. сушен
  • 2 с. л. зехтин или олио
  • 250 мл зеленчуков бульон
  • 2 домата, нарязани на ситно или от консерва
  •   сол, пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Чушките се накисват за 20 мин. в гореща вода. Булгурът също се накисва за 20 мин. в студена вода, ако е арабски, и във вряща вода, ако е български. Прецежда се добре.

  2. 2.

    В загретия зехтин се слагат за 1 мин. лукът и чесънът. Прибавя се морковът, след 1 мин. се слагат стафидите, ядките и булгурът. Всичко се подправя с джоджен, сол и пипер на вкус.

  3. 3.

    Чушките се напълват. Бульонът и доматите се смесват и с тях се заливат чушките. Слагат се да се запекат за 15-20 мин. на 180°С.


Подходящи типове вина
Ян. 2010
Още подобни рецепти
Коментари