Пълнени чушки по баски
Вероятно, когато прочетете рецептата, ще попитате: "Защо се готви толква дълго и сложно?" Истината е, че спокойно може да се спре след панирането на чушките, но тогава те няма да поемат достатъчно от вкусния доматен сос
СъставНеобходими продукти за 4 - 6 порции
- 12 печени обелени чушки
- за пълнежа:
- 3 филии пълнозърнест хляб, без кора
- 100 мл прясно мляко
- 400 г кайма
- 2 с. л. зехтин
- ½ глава лук, ситно нарязана
- 1 скилидка чесън, ситно нарязана
- 1 яйце
- 1 с. л. магданоз, ситно нарязан
- за паниране:
- 4 с. л. брашно
- 1яйце
- олио за паниране
- за соса:
- 1 с. л. зехтин
- 1 глава лук, ситно нарязана
- 1 морков, настърган
- 3 домата, обелени и ситно нарязани
- 1 с. л. брашно
- 100 мл бяло вино
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
За пълнежа хлябът се накисва в млякото. Лукът и чесънът се слагат в сгорещения зехтин на умерен огън. Добавя се каймата, разбърква се. Слага се изстисканият хляб. Сместа се подправя със сол и пипер на вкус и се разбърква, докато започне да се отделя от стените на тигана. Отстранява се от огъня и се слагат яйцето и магданозът.
- 2.
Чушките се подсушават и се напълват със сместа. Овалват се в брашно и яйце и се изпържват за кратко в сгорещено олио. Отцеждат се върху кухненска хартия.
- 3.
За соса в сгорещения зехтин се слагат лукът, морковът и доматите. Разбъркват се, докато се изпари водата, и се добавя брашното. Разбърква се отново и се наливат виното и 200 мл гореща вода. Подправя се на вкус и се оставя да ври на слаб огън.
- 4.
Чушките се слагат на един ред в соса и се оставят да къкрят 10 - 15 мин. Може да се запекат и във фурната.