Пълнени черни миди
СъставНеобходими продукти за 18 броя
- 18 черни миди
- 2 ч. л. зехтин
- 2 стръка пресен лук, нарязан на ситно
- 1 скилидка пресован чесън
- 1 с. л. доматено пюре
- 2 ч. л. лимонов сок
- 3 с. л. нарязан магданоз
- 3 с. л. галета
- 1 ч. л. чили сос или лют червен пипер
- 1 разбито яйце
- олио за пържене
- за бешамела:
- 40 г масло
- 30 г / ¼ ч. ч. брашно
- 80 мл / ⅓ ч. ч. прясно мляко
Начин на приготвяне
- 1.
Почистват се мидите, в това време кипваме 250 мл вода. Мидите се пускат вътре и се варят 5 мин. Прецежда се водата, запазва се. Затворените миди се изхвърлят, на останалите се отделя месото, нарязва се на дребно и се запазват половината черупки.
- 2.
В тиган се загрява зехтинът, прибавят се лукът и чесънът, пържи се 1 мин., прибавят се последователно мидите, доматеното пюре, лютата подправка, лимоновият сок, 2 лъжички от магданоза. Сместа се подправя със сол и пипер и се охлажда.
- 3.
Приготвя се бешамелът, като маслото се разтопява в тиган, прибавя се брашното при непрекъснато бъркане, запържва се леко, постепенно се прибавя и млякото и 80 мл от отделената течност от варенето на мидите. Бърка се, докато се получи гладък сос. Подправя се със сол и пипер.
- 4.
В запазените черупки се разпределя сместа с мидите и върху тях се слага бешамел.
- 5.
Смесват се галетата и останалият магданоз, пълнените миди се потапят първо в разбитите яйца, после в галетата, като леко се натискат отгоре, за да поемат повече панировка.
- 6.
Изпържват се в маслена баня за около 2 мин., докато порозовеят. Отцеждат се върху кухненска хартия или салфетки и се сервират горещи.
Как да почистим мидите:
1. С помощта на нож за масло или лопатка остържете черупката на мидите от паразитите.
2. Отстранете подобните на мустачета нишки.
3. Сложете мидите в голяма тенджера и залейте с хладка, прясна вода с около 2.5 см над тяхното ниво. Разбъркайте мидите с ръка във водата с кръгообразно движение.
4. Отцедете и изхвърлете водата.
5. Повторете няколко пъти, докато изхвърлите бистра вода.
6. Отцедете за последно и ако няма да ги използвате веднага, изстудете в хладилника, докато им дойде времето. Мидите трябва да се използват възможно най-скоро след измиването.