Начало За нас Реклама Контакти

Пълнена зелка по персийски

Снимка за Пълнена зелка по персийски
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Персийската кухня е практически непозната у нас, затова искаме да възбудим интереса ви към нея с тази рецепта, която автентично съчетава зеленчуци с варива и с пресни и сушени плодове.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 8 големи листа от зеле
  • 5 с. л. ябълков оцет
  • 1 с. л. зехтин
  • 1 ч. ч. ориз басмати
  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • 2 кисели зелени ябълки, нарязани на кубчета
  • 2 сушени червени чушки, натрошени
  • 2 с. л. стафиди
  • 2 ч. ч. горещ зеленчуков бульон
  • 1 ч. л. кимион на зърна
  • 1 щипка шафран, по желание
  •  сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Внимателно се изрязват дебелите жилки на зелето, след което листата се пускат за 10-12 мин. в 4 ч. ч. вряща вода, към която са добавени оцетът и 1 ч. л. сол. Охлаждат се. Шест от тях се подреждат на дъното на сферична метална купа или тенджера, намазана с олио.

  2. 2.

    За плънката се запържват лукът, чесънът, кимионът и шафранът в загретия зехтин. Добавят се оризът, ябълките, стафидите и чушките. Разбърква се и се налива бульонът. Оставя се за 10 мин. на тих огън под капак. Сипва се в купата от зелеви листа. Покрива се с останалите листа. Намазва се с олио, завива се с фолио и се слага за 15-20 мин. във фурна, загрята до 180° С. Охлажда се 10 мин., обръща се и се нарязва като торта.

Вариации: - добавете и други зеленчуци към ориза - грах, моркови, гъби; - използвайте кисело зеле, вместо прясно. Препоръчани напитки: Леки и свежи италиански бели вина като Соаве, Орвието, Фраскати, Бианко ди Костоца или пък българско шардоне отлежало в дъб.

Подходящи типове вина
Окт. 2009
Още подобни рецепти
Коментари