Пълнена зелка по френски
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 средно голяма зелка
- 400 г кайма
- 200 г пушен колбас
- 4 резенчета пушени гърди
- 100 г настърган кашкавал
- 2-3 филии бял хляб
- 1 ч. ч. прясно мляко
- 3 яйца
- 1 глава лук
- 1 ч. ч. бульон или вода
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- риган на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Кочанът се изрязва и зелката се сварява за 5 мин. в подсолена вода.
- 2.
Каймата се смесва със ситно нарязания лук, колбаса, нарязан на кубчета, накиснатите в мляко и отцедени филии и яйцата. Подправя се със сол, черен пипер и риган.
- 3.
На дъното на огнеупорен съд се слагат 2 резена пушени гърди, върху тях се подреждат няколко листа от зелето, върху него - част от каймата. Така се разпределя цялата плънка на слоеве. Завършва се с листа от зеле и останалите пушени гърди. Всичко се залива с бульона и се пече под капак или покрито с алуминиево фолио около 1 час. След това се сваля фолиото, поръсва се с кашкавала и отново се запича няколко минути.