Начало За нас Реклама Контакти

Пълнена телешка флейка

Снимка за Пълнена телешка флейка
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Телешкото месо от корема има доста съединителна тъкан, затова трябва да се готви по-дълго. Това удължено време обаче му позволява да взаимодейства удивително добре с плънката и печените зеленчуци, така че да се овкуси по невероятен начин.

СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции

  • за пълнежа:
  • 2 с. л. сушени манатарки
  • 3 с. л. зехтин
  • 1 стрък праз, ситно нарязан
  • 1 глава лук, ситно нарязана
  • 4 скилидки чесън, ситно нарязани
  • 500 г гъби кладница или печурки
  • 100 г спанак, едро нарязан
  • 1 ч. л. сушена салвия, ситно нарязана
  • 3 ч. ч. кубчета бял хляб
  • 100 г пармиджано, ситно настъргано
  • 2 яйца
  •  сол и черен пипер на вкус
  • за месото:
  • 1 с. л. червен пипер
  • 2 с. л. морска сол
  • 1 с. л. прясна салвия
  • 1 ч. л. смлян черен пипер
  • 2 кг телешка флейка
  • 2 с. л. зехтин
  • 1 стрък праз, нарязан на кръгчета
  • 4 моркова, ситно нарязани
  • 1 ч. ч. селъри, ситно нарязано
  • 1 ч. ч. лук, ситно нарязан
  • 2 ч. ч. бяло вино
  • 1 ч. ч. зеленчуков или пилешки бульон
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    Сушените манатарки се заливат с 1 ч. ч. гореща вода и се оставят за 20 мин. Нарязват се на ситно, а бульонът се запазва.

  • 2.

    Зехтинът се загрява в голям тиган и се добавят празът, лукът, чесънът, сол и пипер на вкус. Разбъркват се на умерен огън 7-8 мин. Прибавят се пресните гъби, манатарките и се разбъркват 5-6 мин., докато омекнат. Слага се спанакът и се разбърква, докато завехне. Отстранява се от огъня и се слагат кубчетата хляб, пармиджаното и яйцата. Сместа се разбърква и се подправя със сол и черен пипер на вкус.

  • 3.

    Смесват се червеният пипер, 1 с. л. морска сол, салвията и 1 ч. л. черен пипер.

  • 4.

    Флейката се начуква, за да се изтъни месото, и се обтрива с ароматната смес. Слага се плънката, разпределя се и се завива на стегнато руло. Овързва се с бял памучен конец. Остатъкът от плънката се изпича в отделна тавичка, намазана с масло, за гарнитура.

  • 5.

    Зехтинът се загрява и флейката се запържва от всички страни, докато се зачерви. Изважда се и в същия тиган се слагат празът, морковът, селърито и лукът. Разбъркват се, докато омекнат. Подправят се със сол и пипер на вкус и се заливат с виното и течността от манатарките.

  • 6.

    Сосът се прехвърля в тавичка и вътре се слага месото. Пече се на 160° С за 3 – 3,5 часа, докато стане много крехко. Полива се с бульона на всеки 30 мин. и се обръща.

  • 7.

    След като се изпече месото, се изважда от соса и се оставя, покрито с фолио, да постои поне 15 мин. преди да се нареже. От останалите в тавата зеленчуци може да се приготви сос, като се отстрани отделената мазнина, всички зеленчуци се пасират и се слагат да се сгъстят на умерен котлон 8 - 10 мин. при непрекъснато разбъркване.

  • 8.

    Месото се поднася нарязано на филии със соса и парче от останалата запечена плънка.
     


Подходящи типове вина
Март 2013
Още подобни рецепти
Коментари