Пълнена телешка флейка
Телешкото месо от корема има доста съединителна тъкан, затова трябва да се готви по-дълго. Това удължено време обаче му позволява да взаимодейства удивително добре с плънката и печените зеленчуци, така че да се овкуси по невероятен начин.
СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции
- за пълнежа:
- 2 с. л. сушени манатарки
- 3 с. л. зехтин
- 1 стрък праз, ситно нарязан
- 1 глава лук, ситно нарязана
- 4 скилидки чесън, ситно нарязани
- 500 г гъби кладница или печурки
- 100 г спанак, едро нарязан
- 1 ч. л. сушена салвия, ситно нарязана
- 3 ч. ч. кубчета бял хляб
- 100 г пармиджано, ситно настъргано
- 2 яйца
- сол и черен пипер на вкус
- за месото:
- 1 с. л. червен пипер
- 2 с. л. морска сол
- 1 с. л. прясна салвия
- 1 ч. л. смлян черен пипер
- 2 кг телешка флейка
- 2 с. л. зехтин
- 1 стрък праз, нарязан на кръгчета
- 4 моркова, ситно нарязани
- 1 ч. ч. селъри, ситно нарязано
- 1 ч. ч. лук, ситно нарязан
- 2 ч. ч. бяло вино
-
1 ч. ч. зеленчуков или пилешки бульон
Начин на приготвяне
- 1.
Сушените манатарки се заливат с 1 ч. ч. гореща вода и се оставят за 20 мин. Нарязват се на ситно, а бульонът се запазва.
- 2.
Зехтинът се загрява в голям тиган и се добавят празът, лукът, чесънът, сол и пипер на вкус. Разбъркват се на умерен огън 7-8 мин. Прибавят се пресните гъби, манатарките и се разбъркват 5-6 мин., докато омекнат. Слага се спанакът и се разбърква, докато завехне. Отстранява се от огъня и се слагат кубчетата хляб, пармиджаното и яйцата. Сместа се разбърква и се подправя със сол и черен пипер на вкус.
- 3.
Смесват се червеният пипер, 1 с. л. морска сол, салвията и 1 ч. л. черен пипер.
- 4.
Флейката се начуква, за да се изтъни месото, и се обтрива с ароматната смес. Слага се плънката, разпределя се и се завива на стегнато руло. Овързва се с бял памучен конец. Остатъкът от плънката се изпича в отделна тавичка, намазана с масло, за гарнитура.
- 5.
Зехтинът се загрява и флейката се запържва от всички страни, докато се зачерви. Изважда се и в същия тиган се слагат празът, морковът, селърито и лукът. Разбъркват се, докато омекнат. Подправят се със сол и пипер на вкус и се заливат с виното и течността от манатарките.
- 6.
Сосът се прехвърля в тавичка и вътре се слага месото. Пече се на 160° С за 3 – 3,5 часа, докато стане много крехко. Полива се с бульона на всеки 30 мин. и се обръща.
- 7.
След като се изпече месото, се изважда от соса и се оставя, покрито с фолио, да постои поне 15 мин. преди да се нареже. От останалите в тавата зеленчуци може да се приготви сос, като се отстрани отделената мазнина, всички зеленчуци се пасират и се слагат да се сгъстят на умерен котлон 8 - 10 мин. при непрекъснато разбъркване.
- 8.
Месото се поднася нарязано на филии със соса и парче от останалата запечена плънка.