Начало За нас Реклама Контакти

Пълнена риба със зеленчуци

Снимка за Пълнена риба със зеленчуци
100
Време за приготвяне: 100 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Едновременното готвене на риба и зеленчуци е типичен подход за югоизточните части на Европа и съседните азиатски области. Смесването на тези продукти разчита на хармонично нюансирам вкусов профил на ястието, а не на ясно изразен контраст.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 1 цяла риба, около 1 кг
  2. за пълнежа:
  3. 1 глава лук, нарязан на полумесеци
  4. 2 с. л. зехтин
  5. ½ ч. ч. трохи от пълнозърнест хляб
  6. 1 скилидка чесън, ситно нарязана
  7. 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
  8. ½ ч. ч. запечени орехи
  9. 1 ч. л. риган
  10. 1 ч. л. настъргана лимонова кора
  11. за соса:
  12. 2 с. л. зехтин
  13. 1 стрък праз, ситно нарязан
  14. 1 ч. ч. целина, нарязана на малки кубчета
  15. 1 ч. ч. моркови, нарязани на малки кубчета
  16. 2 ч. ч. домати, обелени и нарязани на кубчета
  17. ½ ч. ч. магданоз, нарязан
  18.  сол и черен пипер на вкус
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Рибата се почиства от вътрешностите и хрилете. Посолява се отвътре и отвън и се поръсва с черен пипер.

  2. 2.

    Лукът за пълнежа се слага в загретия зехтин на умерен огън и се разбърква 4-5 мин., докато омекне и се зачерви. Смесва се с останалите продукти. Подправя се със сол и пипер на вкус. Рибата се напълва и вътрешността се затваря с клечки за зъби.

  3. 3.

    За соса в загретия зехтин се слагат празът, целината и морковите. Разбъркват се с 1 с. л. вода и се оставят да се задушат на умерен огън за 3-4 мин. Добавят се доматите. Сосът се оставя да ври на тих огън, докато се сгъсти. Добавят се магданозът, сол и пипер на вкус. Сипва се на дъното на тава.

  4. 4.

    Върху соса се слага напълнената риба, намазва се със зехтин и се пече на 180˚ С 45 - 60 мин. или докато се зачерви.


Подходящи типове вина
Авг. 2011
Още подобни рецепти
Коментари