Пълнена риба със зеленчуци
Едновременното готвене на риба и зеленчуци е типичен подход за югоизточните части на Европа и съседните азиатски области. Смесването на тези продукти разчита на хармонично нюансирам вкусов профил на ястието, а не на ясно изразен контраст.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 цяла риба, около 1 кг
- за пълнежа:
- 1 глава лук, нарязан на полумесеци
- 2 с. л. зехтин
- ½ ч. ч. трохи от пълнозърнест хляб
- 1 скилидка чесън, ситно нарязана
- 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
- ½ ч. ч. запечени орехи
- 1 ч. л. риган
- 1 ч. л. настъргана лимонова кора
- за соса:
- 2 с. л. зехтин
- 1 стрък праз, ситно нарязан
- 1 ч. ч. целина, нарязана на малки кубчета
- 1 ч. ч. моркови, нарязани на малки кубчета
- 2 ч. ч. домати, обелени и нарязани на кубчета
- ½ ч. ч. магданоз, нарязан
-
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Рибата се почиства от вътрешностите и хрилете. Посолява се отвътре и отвън и се поръсва с черен пипер.
- 2.
Лукът за пълнежа се слага в загретия зехтин на умерен огън и се разбърква 4-5 мин., докато омекне и се зачерви. Смесва се с останалите продукти. Подправя се със сол и пипер на вкус. Рибата се напълва и вътрешността се затваря с клечки за зъби.
- 3.
За соса в загретия зехтин се слагат празът, целината и морковите. Разбъркват се с 1 с. л. вода и се оставят да се задушат на умерен огън за 3-4 мин. Добавят се доматите. Сосът се оставя да ври на тих огън, докато се сгъсти. Добавят се магданозът, сол и пипер на вкус. Сипва се на дъното на тава.
- 4.
Върху соса се слага напълнената риба, намазва се със зехтин и се пече на 180˚ С 45 - 60 мин. или докато се зачерви.