Начало За нас Реклама Контакти

Пълнена печена тиква със зеленчуци и сирене

Снимка за Пълнена печена тиква със зеленчуци и сирене
90
Време за приготвяне: 90 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

в очакване на ХелоуинПопулярните у нас десертни превъплъщения на тиквата далеч не изчерпват нейните вкусови качества. На много места по света я предпочитат в солен вариант, който съвсем не е за изпускане. Тази прекрасна пълнена тиква със зеленчуци, подправки и сирене го доказва.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 4 резена тиква
  • 4 с. л. зехтин
  • 1 с. л. нарязан розмарин
  • 1 с. л. натрошена сушена чушка
  • 2 глави лук, нарязани на кръгчета
  • 2 червени камби, нарязани на парчета
  • 1 патладжан, нарязан на парчета
  • 200 г чери домати, нарязани на половинки
  • 300 г овче сирене, нарязано на кубчета
  • 2 с. л. нарязан магданоз
  • 4 с. л. настърган кашкавал
  •   сол на вкус
  •   черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Патладжанът се нарязва на парченца и се посолява обилно. Оставя се да постои 20 мин.

  2. 2.

    Резените тиква се изчистват от семето, издълбават се малко с лъжица и се нарязват леко с нож на ромбове. Смесват се зехтинът, розмаринът и сушената чушка и с половината от сместа се намазват парчетата тиква. Увиват се във фолио и се слагат да се пекат на 200°С за 40 мин. Отделената течност се изхвърля и се запичат още 10 мин. без фолио.

  3. 3.

    Патладжанът се измива и се подсушава, след което се смесва с камбите и лукът. Зеленчуците се разбъркват с другата половина от ароматния зехтин, посоляват се и се слагат да се изпекат за 20 мин. Прибавят се чери доматите и се пекат още 10 мин.

  4. 4.

    Тиквите се напълват с печените зеленчуци, смесени със сиренето, поръсват се с кашкавал и се слагат да се запекат още 10 мин., за да се разтопи кашкавалът.

Вариации:
1. Опитайте с моцарела или фета сирене и поръсете с пармезан.
2. Експериментирайте с други зеленчуци за пълнежа, направете тиквите пикантни.

Окт. 2007
Още подобни рецепти
Коментари