Пълнена печена тиква със зеленчуци и сирене
в очакване на ХелоуинПопулярните у нас десертни превъплъщения на тиквата далеч не изчерпват нейните вкусови качества. На много места по света я предпочитат в солен вариант, който съвсем не е за изпускане. Тази прекрасна пълнена тиква със зеленчуци, подправки и сирене го доказва.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 резена тиква
- 4 с. л. зехтин
- 1 с. л. нарязан розмарин
- 1 с. л. натрошена сушена чушка
- 2 глави лук, нарязани на кръгчета
- 2 червени камби, нарязани на парчета
- 1 патладжан, нарязан на парчета
- 200 г чери домати, нарязани на половинки
- 300 г овче сирене, нарязано на кубчета
- 2 с. л. нарязан магданоз
- 4 с. л. настърган кашкавал
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Патладжанът се нарязва на парченца и се посолява обилно. Оставя се да постои 20 мин.
- 2.
Резените тиква се изчистват от семето, издълбават се малко с лъжица и се нарязват леко с нож на ромбове. Смесват се зехтинът, розмаринът и сушената чушка и с половината от сместа се намазват парчетата тиква. Увиват се във фолио и се слагат да се пекат на 200°С за 40 мин. Отделената течност се изхвърля и се запичат още 10 мин. без фолио.
- 3.
Патладжанът се измива и се подсушава, след което се смесва с камбите и лукът. Зеленчуците се разбъркват с другата половина от ароматния зехтин, посоляват се и се слагат да се изпекат за 20 мин. Прибавят се чери доматите и се пекат още 10 мин.
- 4.
Тиквите се напълват с печените зеленчуци, смесени със сиренето, поръсват се с кашкавал и се слагат да се запекат още 10 мин., за да се разтопи кашкавалът.
Вариации:
1. Опитайте с моцарела или фета сирене и поръсете с пармезан.
2. Експериментирайте с други зеленчуци за пълнежа, направете тиквите пикантни.